Verduurzaming. Wie het nieuws volgt, ziet het onderwerp vaak voorbij komen. Alles moet duurzamer om energie en grondstoffen te besparen, en om de vervuiling terug te dringen. Maar aan monumenten kleven allerlei beperkingen. Toch zijn er ook voor monumentale panden mooie oplossingen. Om dat duidelijk te maken is gemeente Alkmaar met Erfgoed Alkmaar de campagne 'Kan dus wel' gestart, met onder andere webinars, een expositie en gratis adviesrapporten.

"De campagne is bedoeld om mensen te helpen om goed te verduurzamen", vertelt monumentenadviseur Anne Pauptit. "Met behoud van het monument is er toch heel veel mogelijk en dat willen we graag laten zien. En we willen graag ook de mensen bij helpen." De campagne draait om meer dan alleen energiebesparing, ook op het gebruik van gerecyclede materialen ligt nadruk.

Een mooi voorbeeld is het huis met het torentje aan de Geestersingel. Het 'Arendshof' is gerenoveerd en meteen ook verduurzaamd. "Om dat te doen zijn we met de gemeente in gesprek gegaan en begonnen met een bouwhistorisch onderzoek, en dat was een hele goede zet", vertelt bewoner Evert van Latum aan Streekstad Centraal. Best een gedoe, maar hij is blij dat monumenten in Nederland worden beschermd. Aan de hand van het rapport zijn diverse maatregelen genomen, waaronder isolatiepanelen aan de binnenzijde van de voorgevel en zonnepanelen op plekken waar ze niet opvallen. (tekst gaat verder onder de foto)

Alleen vanuit de lucht zijn de zonnepanelen op het Arendshof te zien. (foto: Streekstad Centraal)


Op maandag 27 mei start de Week van de Duurzame Monumenten. Tot en met zaterdag 1 juni kunnen eigenaren van monumenten gratis webinars volgen van de 'Monumentenwacht'. De adviseurs behandelen onder andere vragen die lezers het Erfgoed Magazine stelden over bijvoorbeeld isoleren, installaties, zonnepanelen en financiering.

Vanaf zaterdag 18 mei draait alvast een expositie in het monumentale pand aan de Langestraat 17. De voormalige Flandria is dagelijks open van 11:00 tot 17:00 uur, behalve op zondagen. Monumenteneigenaren kunnen tijdens inloopspreekuren advies krijgen en ze maken tot en met woensdag 29 mei kans op een adviesrapport ter waarde van 500 euro, inclusief huisbezoek. Op 30 mei dag maakt wethouder Anjo van de Ven de 30 winnaars bekend.

Wie interesse heeft in historisch erfgoed in gemeente Alkmaar kan terecht op de website van Erfgoed Alkmaar. Neem ook een kijkje op erfgoed-magazine.nl.
Pin It
Bekeken: 700x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/