"Dat heb ik gemaakt. Oh en dat heb ik gemaakt", 8-jarige Isis laat trots haar creaties zien aan haar ouders, broertje en opa en oma. Ze zijn allemaal naar de open dag van Techniek voor Kinderen 'De Egmonden' gekomen. "Ik vind het echt heel leuk hier." Maar de stichting wordt mogelijk dakloos per januari 2025 weg te moeten. "Ik zou dat echt heel erg jammer vinden."

"We hebben kinderen op de wachtrij staan", zegt vrijwilliger Ina Tensen. "Ze staan buiten met de handen op de ramen naar binnen te kijken." Het is dan ook een bijzonder omgeving. Hamers, nijptangen en schroevendraaiers hangen aan de muur. De tafels staan vol met kunstwerkjes, vogelhuisjes en spelmachines, zoals een flipperkast en een coin pusher. Allemaal gemaakt door de kinderen. (tekst loopt door onder de foto)

Nico Groot vertelt met passie over de techniek. De kinderen kunnen inmiddels zelf een robotarm programmeren. (foto: Streekstad Centraal)


Zaterdag werd alles uit de kast getrokken voor een open dag. Met eigenlijk maar één doel: "Ouders, inwoners en raadsleden laten zien wat wij doen en wat de kinderen hier leren." Door de fusie met het Jozef Kindcentrum kwam OBS De Boswaid in Egmond aan de Hoef in 2020 leeg te staan. TvK huurde daarop twee lokalen in het gebouw.

"We doen alles zonder subsidie van de gemeente, omdat we onafhankelijk willen zijn. We worden gesponsord door ondernemers in de omgeving en investeren onze vrijwilligersvergoeding in de materialen voor de kinderen", legt Ina uit. (tekst loopt door onder de foto)

Tijdens de open dag van Techniek voor Kinderen 'De Egmonden' is alles uit de kast getrokken. (foto: Streekstad Centraal)


Maar nieuwbouwplannen maken de toekomst van de stichting nu onzeker.  "Er komt een nieuwe school of woningen." Wat precies gaat gebeuren is nog niet duidelijk, maar het huidige gebouw wordt platgegooid. Alles ligt nog bij de gemeente." De vrijwilligers willen niet al uit de school geschopt worden als die vervolgens nog twee jaar blijft staan. "Dan fiets ik iedere keer langs een leeg gebouw, waar we eigenlijk nog gewoon hadden kunnen zitten", legt Nico Groot van TvK uit.

Ook Peter de Lange, commissielid van D66 kwam langs op de open dag. "Zelf heb ik amper handarbeid gehad, dan merk je dat je daar helemaal niet mee in aanmerking komt." Hij wil graag dat de organisatie draaiende blijft. "Ik ga het bespreken in de fractie om te bekijken of oplossingen mogelijk zijn. Anders kom ik hier waarschijnlijk de deur niet uit", zegt hij lachend. (tekst loopt door onder de foto)

De vrijwilligers vinden het mooi om te zien hoe te kinderen groeien bij de stichting en hopen dit nog velen jaren te kunnen doen. (foto: Streekstad Centraal)


"Verdorie is er niet iemand die ruimte heeft? We hebben echt een nieuwe locatie nodig. Het zou zo jammer zijn als we moeten stoppen", verzucht Marian Weijers. Ze is inmiddels drie jaar bij de stichting, en iedere donderdagmiddag begeleidt ze de 'Crea' groep. "Ze staan al met hun neus tegen het raam terwijl het nog geen tijd is om te beginnen. De kinderen vinden het zo leuk hier.  Daar doe ik het voor." Er is een lokaal beschikbaar in de Kiem, maar daar passen alle spullen van de stichting niet in.

Tijdens de open dag legt Nico aan Isis en haar broertje uit hoe de verschillende machines werken. (foto: Streekstad Centraal)


 

Isis zou ook graag die creatieve lessen willen volgen, maar volgt nu de technieklessen op de woensdagmiddag. "Ze komt met zoveel enthousiasme thuis. Hartstikke leuk hoe de vrijwilligers het hier doen", zegt moeder Madelon Moen. Haar broertje is ook al enthousiast geworden, maar hij zit in nog groep drie. De cursus is voor de bovenbouw kinderen "Als hij in groep vijf zit melden we hem gelijk aan. We gaan zien of het voor hem nog gaat lukken.

Techniek voor Kinderen voorziet - gezien de populariteit - in een behoefte."Tegenwoordig krijgen kinderen steeds minder handarbeid. En iedereen zegt wel dat ze steeds achter hun tablet zitten, maar geef ze een boormachine en de kinderen gaan ermee aan de slag", geeft Nico Groot ons nog ter overweging mee.
Pin It
Bekeken: 403x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/