"Drie, twee, één. Paff!" Burgemeester Anja Schouten loste het startschot en daar gingen de lopers. Zo'n 11.000 deden mee aan de jubileumeditie van de Alkmaar City Run by night. En honderden ouders, vrienden en liefhebbers staan langs de kant om ze aan te moedigen. Het is daardoor behoorlijk druk in de binnenstad. “Dit jaar was het meest chaotische jaar.”

“Waar is de start?” Vraagt een hardloper in paniek aan iemand die al gefinisht is. Niet zo gek, want de start was dit jaar verplaatst naar de Molenbuurt om meer lopers kwijt te kunnen. Vanuit heel Nederland komen lopers naar Alkmaar. Ook olympisch schaatser Irene Schouten rende mee met de tien kilometer tijdens deze jubileumeditie. Met muziek, slingers, en een dj is er echt een show van gemaakt. (tekst loopt door onder de foto)

Het was erg druk bij de start van de Alkmaar City Run by night. (foto: Streekstad Centraal)


Ook voor Nienke Slobbe van Le Champion is dit jaar bijzonder. Zij is voor het eerst dé eventmanager. "De Alkmaar City Run by night is een uniek concept. Het is mijn favoriet." Een week van te voren ontstond langzaam  stress. Er was een vrijwilligers tekort. Gelukkig hebben zich toch nog genoeg mensen aangemeld. "Precies op 8 mei 2013 was de eerste run. Nu valt het weer op 8 mei." (tekst loopt door onder de foto)

Met lichtjes, in tutu's en in pak rennen de hardlopers over het parcours van de Alkmaar City Run by night. (foto: Streekstad Centraal)


Een aantal van de vrijwilligers is zelf ook fervent hardloper. “Vroeger was ik vrijwilliger bij de toenmalige City Run. Nu doe ik zelf mee. En ervaar ik het van de andere kant”, vertelt Annemarie. Juichend, knuffelend en kotsend komen de hardlopers ondertussen over de finishlijn. Bart Janssen noteert de snelste tijd op de 10 kilometer van mannen. "Vorig jaar werd ik derde. We gaan vooruit." Hij rende de City Run in 31.52 minuten. Fanos Tekle won bij de vrouwen in 37.30 minuten: "Dit is de vierde keer dat ik gewonnen heb. Ik vond het erg leuk."

Ook Kevin Pichel liep de 10 kilometer. "Het was best zwaar. Ik heb gister nog vijf kilometer hardgelopen. Dat voelde ik nu wel." Kevin rende voor zijn - bijna tweejarige - dochter Nova. Zij is vorig jaar gediagnosticeerd met een zeldzame en agressieve kinderkanker neuroblastoom. Met verschillende hardloopevenementen haalt hij geld op. Zo ook bij de Alkmaar City Run. (tekst loopt door onder de foto)

Bart Janssen - rechts op de foto - finishte als eerst de tien kilometer. (foto: Streekstad Centraal)


Veel hardlopers doen voor het eerst mee met het evenement en blijven vervolgens 'hangen'. "Ik kom uit Heiloo, maar ik had geen idee dat dit zo groots was. Zoveel mensen en harde muziek. Het was echt leuk", zegt Roel.  “Het is bijna een ritueel geworden”, zegt 54-jarige Ellen met een drankje in haar handen. Samen met haar vriendengroep staan ze bij de After Run Party in de Grote kerk. "Ik heb ook meegedaan aan de eerste editie in 2013."

Ellen komt uit de Zaanstreek, maar doet al voor de zevende keer mee. "De sfeer in Alkmaar is zo leuk. Er zijn zoveel mensen." Haar vriendin Suus die ook al sinds het tweede jaar meedoet legt uit dat het dit jaar wel het meest chaotische jaar was. "Het was rommelig. Druk bij de start en het werd bij het park erg smal. Ook bij de uitgang was het chaotisch. Maar het was verder super gezellig." (tekst loopt door onder de foto)

Aan de linkerkant staan Ellen en Suus. Zij doen al jaren mee met de Alkmaar City Run by night. (foto: Streekstad Centraal)


Één ding is duidelijk. Het was feest in Alkmaar. De Grote Kerk liep vol met hardlopers, toeschouwers en Alkmaarders. "Het is tijd voor een biertje", zegt een van de hardlopers tegen zijn vrienden.
Pin It
Bekeken: 1184x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/