Het zo zomaar kunnen opvallen komende zaterdag: alweer rijdt de brandweer door Bergen. Zonder spoed. En wie dan goed oplet ziet dat de brandweermannen en -vrouwen jong zijn. Het zijn jeugdteams die aan wedstrijden meedoen. Bergen is het toneel van de kwalificatiewedstrijden voor het Nederlands kampioenschap jeugdbrandweer. Opvallend: Bergen doet zelf niet mee, Alkmaar en Heerhugowaard wel.

"Ja daar leven ze wel naar toe, en sommige korpsen zijn er bloedfanatiek mee bezig", vertelt Renate Peters van Nijenhof, ploegchef van de Jeugdbrandweer Bergen. "Het is ook leuk; het meten van je vaardigheden tegen anderen." Zaterdag strijden in totaal negentien jeugdteams om een plek in de halve finales in twee categorieën. "Eentje met lage druk, dus met dikke slangen. Die groepen werken met spullen bij een brandweerkraan, de andere met hoge druk vanuit een TS (tankautospuit, red)."

De wedstrijden spelen zich af op twee - nog geheime - locaties en het gaat niet zomaar om een buitenbrandje. "Brand is meestal binnen en een buitenbrand is lang niet zo moeilijk", licht Renate toe. "Er wordt gewerkt met digitale vlammenborden. Natuurlijk is er niet echt brand, dat is ook niet zo tijdens oefenavonden. De jeugd mag nog niet met ademlucht lopen. Het mag ook milieutechnisch niet. Er wordt wel met vuur op gas geoefend." (tekst gaat verder onder de foto)

Bij een brandweeroefening hoort natuurlijk ook het voorbereiden en het opruimen van het materieel (foto: Brandweerkorps Bergen)


Jeugdkorps Bergen doet zelf helaas niet mee. Een team bestaat altijd uit zes leden en Renate heeft er vijf onder haar hoede. Eén tekort dus. De wekelijkse oefeningen worden dan ook samen met jeugdkorps Heiloo gedaan. Er is vorige week een nieuweling uit Koedijk bijgekomen, maar ja, straks zwaaien er twee af omdat ze 18 jaar worden." Ze hoopt dan ook dat wat extra aandacht nieuwe jeugdleden aantrekt. "Het zou leuk zijn als we weer een complete eigen ploeg hebben."

Toch vindt Renate de kwalificatiewedstrijd spannend. "Het is voor mij de eerste keer dat ik het organiseer, en het is de eerste keer dat het in Bergen plaatsvindt. Dus ja voor mij is het best wel spannend, je wilt toch dat het allemaal van een leien dakje gaat." Ze is inmiddels een maand of twee bezig met de voorbereidingen. "Ik doe het naast mijn werk, vrijwillig allemaal, het moet allemaal tussendoor. De laatste week ben ik er fulltime mee bezig." Haar eigen jeugdleden kunnen dus niet meedoen, maar mogen wel de het parcours testen. "Dan hebben ze toch soort van meegedaan. Maar ook zij mogen niks doorvertellen." (tekst loopt door onder de foto)

Klaar om gewapend met een hogedrukspuit een gebouw binnen te treden. (foto: Brandweerkorps Bergen)


Jeugd die interesse heeft in de brandweer is welkom om te komen kijken, al speelt een groot deel van de wedstrijden zich dus binnen af. "En als je echt interesse hebt, dan kan je op woensdagavonden een keertje meelopen op een oefenavond van 19:00 tot 21:00 uur. De avonden bestaan doorgaans uit een theoretisch deel en een oefening. Omdat we met Heiloo samenwerken zijn die op diverse locaties in Bergen, Heiloo en Schoorl, en we hebben één externe avond in de maand. Dan bekijken we bijvoorbeeld een speciaal voertuig bij een andere kazerne", promoot Renate.

Voor het wedstrijdschema van zaterdag, kijk op pagina 19 van het online wedstrijdboekje. De locaties worden vanzelf duidelijk. Ga voor meer over de jeugdkorpsen naar brandweer.nl en op jeugdbrandweer.nl.
Pin It
Bekeken: 1287x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/