Tien jaar geleden dreigden de Bloemendagen van Limmen een zachte dood te sterven. Maar een groep toegewijde liefhebbers weigerde op te geven en wist het kleurige feest weer nieuw leven in te blazen. Volgend weekend wordt alweer de 70ste editie gehouden met maar liefst 50 bloemige mozaïeken. "Het leeft nog steeds in Limmen."

Liesbeth Hendrix-Segerius (57) is nu zo'n 30 jaar actief in het stichtingsbestuur van de Bloemendagen. Otto Bruschke (72) doet dit jaar voor alweer de 57ste keer mee. Samen kijken ze naar foto's en beelden van vroegere edities. NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal kijkt mee naar het unieke beeldmateriaal.

"Het is ooit begonnen om Limmen als bloembollendorp op de kaart te zetten", legt Liesbeth uit. Dat was in het jaar 1952. "De eerste editie was een corso en was nog in samenwerking met omliggende gemeenten zoals Heiloo en Alkmaar. Het dorp was toen gevraagd om langs de route bloemmozaïeken neer te leggen. Dat gebeurde hier zo massaal, dat we het een jaar later zelfstandig oppikten."

Elk jaar fleurde het dorp in het voorjaar op met prachtige bloemmozaïeken, maar na decennia zakte de animo in. Het was tien jaar geleden bijna gedaan met de Bloemendagen van Limmen. "Vooral vanwege tijdgebrek", lichtte Liesbeth destijds tegenover NH Nieuws toe. "Met een aantal prikploegen hebben we het toen toch weer op de been weten te krijgen", vult Otto aan.

Wie heeft geteld, komt met een start in 1952 uit op 72 jaargangen. Ook voor de Bloemendagen waren er twee stille coronajaren. Niet getreurd, want dan kan nu in 2024 de 70ste editie worden gehouden. Komende week gaan de bloementeams weer hard aan de slag om hun zelf ontworpen creaties met hyacintenknoppen uit te beelden. De deadline is zaterdag 10.00 uur, dan moet alles klaar en uitgestald zijn. De mozaïeken blijven daarna vijf dagen buiten staan om via een wandel- of fietsroute te bewonderen.
Pin It
Bekeken: 274x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/