Betonrot, lekkage, verouderde en soms falende installaties, en steeds hogere onderhouds- en energiekosten. Zwembad Hoornse Vaart is versleten. En daar zijn de Alkmaarse raadsfracties het mee eens.  Dus komt er hoogstwaarschijnlijk - en ondanks de geschatte kosten van 60 miljoen euro - een nieuw Sportcomplex Hoornse Vaart.

Dinsdagavond stond de toekomst van de Hoornse Vaart op de agenda voor commissieleden van de raadsfracties. Even geleden waren raadsleden al op 'excursie' geweest. "We hebben met eigen ogen gezien dat de staat van het huidige zwembad erg belabberd is", zei OPA-raadslid Jan Hoekzema. "Er zijn diverse ernstige technische gebreken aan de installaties en betonrot is overal aanwezig. De keuze voor OPA is helder: wij kiezen voor nieuwbouw."

Of het zo vreselijk is als Hoekzema het beleefde is maar de vraag, maar zeker in de installatieruimte is goed te zien dat het sportcomplex al 45 jaar oud is. OPA heeft bovenop de nieuwbouw nog een extra wens: een groter buitenbad. Daar zal de fractie nog een motie voor indienen. (tekst gaat verder onder de foto)

Een kijkje achter de schermen bij de Hoornse Vaart, nadat wethouder Christiaan Peetoom een presentatie gaf van de nieuwbouwplannen. (foto: Streekstad Centraal)


Meer capaciteit, dat zien meerdere fracties wel zitten, waaronder GroenLinks. "Mijn collega Corina zwemt op woensdagavond, en dan is het echt filezwemmen, zoals zij het noemt", wijdde GL-commissielid Paul de Graaf uit. "Verder doet DAW het heel goed, Europese wedstrijden liggen in het verschiet". Wethouder Christiaan Peetoom liet al eerder weten dat als het 25m en 50m bad gekoppeld worden, met beweegbare schotten en vloeren, er veel meer flexibiliteit en dus ook capaciteit kan worden gecreëerd.

GroenLinks stelt verhuizing naar het Olympiapark voor. "Dan krijgen we een nog vollediger sportcluster, en samenwerking tussen sportverenigingen werkt dan nog beter. En dan kan er gebruik worden gemaakt van de restwarmte van de ijsbaan." Daar voelden de andere fracties weinig voor. "Het ligt mooi qua locatie tussen Alkmaar Noord, het centrum en Oudorp", aldus BAS-fractievoorzitter Pien Bijl. "En wat betreft de keuze die we voor het zwembad maken: BAS kiest voor nieuwbouw, dat geeft véél meer voordelen."

Wethouder Peetoom vertelde tijdens de presentatie van de plannen dat 60 miljoen weliswaar veel geld is, maar dan heb je een gloednieuw en logisch ingedeeld complex, zonder hoge kosten voor onderhoud, reparaties en energie. En als dat naast het huidige sportcomplex wordt gebouwd, dan mis je hooguit het buitenbad voor een seizoen. (tekst loopt door onder de foto)

Betonrot langs het kinderbad. Badmeesters en zwemleraren waken ervoor dat de plekken niet overmatig worden belast. Dat geldt ook voor het 25m bad. (foto: Streekstad Centraal)


"De Alkmaarse VVD staat vol achter het besluit om voor nieuwbouw te gaan op de huidige locatie", zei raadslid Marius Wiegman. "Hiermee kan worden ingespeeld op de behoeftes van de huidige tijd, kan men rekening houden met het groeiende aantal inwoners en kunnen forse stappen worden gezet. Bij nieuwbouw kunnen we in 2030 bovendien al voldoen aan de duurzaamheidsnormen voor 2050. Nieuwbouw levert wat ons betreft meer op."

Ook de andere fracties spraken hun voorkeur uit voor nieuwbouw. CDA sprak daarbij de hoop uit dat er uit diverse subsidiepotjes kan worden geput. Ook onder andere Leefbaar Alkmaar en SP spraken hun zorgen over het binnen de perken houden van de kosten. raming van de kosten en baten.

Peetoom zei dat wordt gewerkt aan een businesscase voor een nieuw Sportcomplex Hoornse Vaart. Daarbij wil hij graag kijken of er een groter buitenbad kan komen. Het is dan aan de raad om te bepalen of het extra geld over heeft voor meer voorzieningen dan het bestaande sportcomplex biedt. Uiterlijk in de tweede helft van het jaar komt Peetoom met meer informatie over het kostenplaatje.

De plannen moeten dus nog worden uitgewerkt en dan stemt de gemeenteraad er over, maar dát er een volwaardig nieuw Sportcomplex Hoornse Vaart komt, lijkt duidelijk.
Pin It
Bekeken: 1240x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/