Sportcomplex Hoornse Vaart in Alkmaar is inmiddels 45 jaar oud en ook daar komt ouderdom met gebreken. En die gebreken gaan gepaard met steeds hogere kosten. Sowieso is de indeling door jarenlange aanpassingen inmiddels onpraktisch. "Ik denk dat het klaar is hier. Het doel is dat vóór 2030 hier een nieuw sportcomplex staat."
"We hebben besloten dat we de gemeenteraad voor gaan leggen om voor een nieuwbouwscenario te gaan", vertelt wethouder Christiaan Peetoom. Een heel nieuw zwembad dus, en dan geen afgeslankte versie, maar juist een betere. Hij en projectmanager Patrick Langendijk zien wel wat in een groot lang bad met scheidingswanden.
Dat scheelt energie- en onderhoudskosten, en biedt flexibiliteit in het gebruik. "En met beweegbare bodems kun je bijvoorbeeld meer kinderen kwijt op zwemles", vult Langendijk aan. De vloer kan daarna weer omlaag voor wedstrijdzwemmen, synchroonzwemmen of waterpolo.
Sportcomplex Hoornse Vaart, en met name het zwembad, is belangrijk voor de hele regio. "De Hoornse Vaart staat in de top 10 van Nederland qua bezoekersaantallen. Het trekt ongeveer 400.000 bezoekers op jaarbasis. En we hebben hier ongeveer 1.500 kinderen op zwemles. Op dit moment is de wachtlijst rond een maand of negen", laat Langendijk Streekstad Centraal weten. "Bovendien is er boven het Noordzeekanaal maar één overdekt 50 meter bad", vult de wethouder aan. Het grote bad is vooral belangrijk voor de rond de 900 leden tellende zwem- en waterpoloclub DAW.
Alkmaar wil alle gebruikers - er wordt in de regio flink bijgebouwd - een mooi sportcomplex bieden, maar dat wordt steeds moelijker en kostbaarder. Was het buitenbad net helemaal gerenoveerd, werd er binnen betonrot geconstateerd. Kostenraming: 850.000 euro. Nog geen maand later moest het buitenbad voor de rest van het seizoen dicht, omdat het zandfilter stuk ging. Het filter is inmiddels gerepareerd, maar de rot is er nog. (tekst gaat verder onder de foto)
Een nieuw en hypermodern sportcomplex is niet bepaald gratis. Peetoom schat het prijskaartje op 50 à 60 miljoen euro, afhankelijk van hoe mooi de gemeenteraad het wil hebben. Maar, benadrukt hij, dan ben je van de miljoenen kostende renovaties af en heb je een vrijwel energieneutraal complex. De exploitatiekosten stijgen naar 3 miljoen per jaar. Alleen al op de energiekosten zou een nieuw complex 1,1 miljoen euro schelen.
De bedoeling is dat het nieuwe sportcomplex naast de bestaande Hoornse Vaart wordt gebouwd, zodat alle activiteiten door kunnen blijven gaan. Peetoom verwacht het raadsvoorstel, inclusief de kaders voor de nieuwbouw volgende maand te kunnen presenteren. Stemt de gemeenteraad in, dan ligt er begin 2025 een uitgewerkt plan klaar. Gaat de raad daar ook mee akkoord, dan zou de bouw in 2026 kunnen starten en die zal dan twee tot drie jaar duren.