Gele, rode, roze tulpen, narcissen en krokussen vullen de Hortus Bulborum. De geplande openingsdatum van de bollentuin in Limmen lag altijd rond 6 april, maar de feitelijke opening kan steeds eerder. Dit seizoen is de opening zelfs al komende donderdag, mooi voor het Paasweekend. "Er is nu al genoeg bloemenpracht te zien, zoals onze trots de Duc van Tol-tulp. Dat is de oudste tulp die we hebben, uit 1595."

De Hortus Bulborum is de oudste bollentuin van Nederland en heeft dit jaar zo'n 4.500 verschillende bolgewassen in de grond zitten. En daarvan zijn er veel dus al gaan bloeien. "Dat komt door klimaatverandering. Ik heb het hier nog niet eerder zo vroeg in bloei zien staan", zegt Max Nuyens tegen NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. En het is niet de eerste keer dat de hortus eerder open kan dan gebruikelijk. "Door de zachte winters en vroege voorjaren, gaan we met die datum steeds flexibeler om." (tekst loopt door onder de foto)

Max Nuyens is geen bestuurslid meer, maar nog wel nauw betrokken bij de Hortus Bulborum. (foto: NH Nieuws)


Elk jaar zorgen tientallen vrijwilligers ervoor dat de Hortus Bulborum er prachtig bij ligt voor het nieuwe seizoen. Maar de vergrijzing is toegeslagen. "We zijn allemaal 70 jaar of ouder. We zoeken jonge mensen", aldus de 80-jarige Max. Hij heeft ruim zeventien jaar in het bestuur gezeten. Hij is nog steeds regelmatig in de tuin te vinden, maar dan voor klusjes, rondleidingen en om zijn kennis te delen. "Ik draag het stokje over, en ga dan nog meer genieten van alle bloemenpracht."

Er wordt niet veel gevraagd van vrijwilligers. "Vooral liefde hebben voor de bloembollen, de kennis over de verschillende soorten kun je leren", licht Max toe. "Een talenknobbel is handig voor wie rondleidingen wil geven aan al die ontelbare toeristen die vanuit de hele wereld komen." (tekst loopt door onder de foto)

Vele soorten in het bloemenparadijs in Limmen staan al in volle bloei. (foto: NH Nieuws)


De Hortus Bulborum is open van 28 maart tot en met 16 april. Bezoekers zijn elke dag welkom tussen 10:00 en 17:00 uur behalve op zondag, dan opent de tuin twee uurtjes later. Meer op hortus-bulborum.nl.
Pin It
Bekeken: 337x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/