Zandzakken. Al eeuwenlang worden ze als wapen tegen de zee en rivieren ingezet. En nu gebruikt de provincie ze tegen een plas water bij de Zeeweg in Bergen. Woensdag is gestart met het leggen van een muur van big bag zandzakken. Als die klaar is wordt het water in de bocht weggepompt en krijgt het asfalt een schoonmaakbeurt, zodat de weg op Goede Vrijdag weer open kan, op tijd voor het lange vakantieweekend.
Door de vele regen ligt er in de bocht in de Zeeweg, ter hoogte van de Uilenvangerweg. al een tijd lang een grote plas water. Op 9 januari moest de binnenbocht worden afgezet. Het verkeer werd geregeld met mobiele verkeerslichten, De afzetting stond er een dag of drie. Rond 19 februari moest de binnenbocht opnieuw worden afgezet en een week later moest er zelfs een pomp worden ingezet omdat de hele bocht langzaam onder liep. Streekstad Centraal vroeg nog eens of er aan een echte oplossing werd gewerkt, maar daar was nog niets over duidelijk. Nu is het alweer eind maart en de afzetting staat er nog steeds. (tekst gaat verder onder de foto)
"Het grondwater zakt, waardoor het op dit moment mogelijk en effectief is om een waterkering aan te leggen", verklaart de provincie het lange wachten. De komende weken wordt de weg regelmatig in de gaten gehouden. "Als blijkt dat de zandzakken toch nog water doorlaten, worden aanvullende maatregelen getroffen. Dagelijks staat een vrachtwagen paraat om eventueel het water op de weg op te zuigen."
"Een structurele oplossing is niet eenvoudig. De weg ligt lager op het stuk waar nu steeds water blijft staan", vervolgt de provincie. Als leek denk je misschien: 'Hoezo? Gewoon een drainagepijp naar de polder net voorbij de rotonde aan het begin van de Zeeweg, toch?', maar schijnbaar is dat te kort door de bocht. (tekst loopt door onder de foto)
Misschien heeft het iets te maken met wie die drainage dan zou moeten aanleggen. De provincie, het waterschap of wellicht PWN, beheerder van het duinreservaat. PvdA-Statenfractielid Jan Stam, zelf uit het eveneens natte Egmond aan Zee, uitte de onvrede van bewoners van het duingebied over de onduidelijkheid onlangs in de Provinciale Staten.
Voor wat betreft de Zeeweg is toch vooral het probleem de ligging, zegt woordvoerder Linda Oudendijk bij navraag. "Van wat ik begreep, is dat je anders 1.400 meter leiding moet aanleggen om het water naar zee af te voeren" Okay, maar de Damlanderpolder is veel dichterbij. Of dat een optie is - het water moet immers ook de polder weer uit - wordt nog uitgezocht. "Het idee van een drainagepijp over langere afstand is ingewikkeld. Je hebt te maken met de afstand, reliëfverschil, kruisingen... En we zijn er niet alleen in, we zijn in gesprek met de Omgevingsdienst, PWN, gemeente Bergen. Je hebt te maken met procedures, milieu-eisen, kosten en eventueel grond die niet van ons is. Het is nog niet duidelijk welke kant op drainage mogelijk is"
"In ieder geval is de weg weer open voor de paasdrukte", besluit Oudendijk.