Een sluitende ring van ANPR-camera's rond Alkmaar. De VVD Alkmaar pleitte in 2019 voor een ring van slimme camera's die kentekens scannen vanwege een inbraakgolf, maar zo ver kwam het niet. Het college vond het genoeg om het de bestaande ANPR's op incidentele basis aan te vullen. Vanwege de reeks zware explosies en twee schietpartijen gooit VVD-fractieleider John van der Rhee het balletje weer op.

Van der Rhee is blij met het optreden van burgemeester Anja Schouten. Ze liet camera's ophangen op locaties waar meermalen bomaanslagen werden gepleegd en stelde veiligheidsrisicogebieden in. "Ze doet het geweldig". Des te mooier dat er verdachten zijn opgepakt in verband met de explosies. Ook na de schietpartijen aan de Baansingel en de Kennemersingel zijn verdachten aangehouden. (tekst gaat verder onder de foto)

John van der Rhee, fractievoorzitter van VVD Alkmaar


Maar nog wat meer slagkracht kan zeker geen kwaad, denkt de fractievoorzitter. Hij wijst naar gemeente Velsen, waar een paar jaar geleden een ANPR-ring op wegen om de haven is gelegd. En die wierp vruchten af. "Er zijn meerdere aanhoudingen op basis van ANPR-hits geweest. En de beelden mogen daarna wél bewaard worden, en die zijn toen succesvol gebruikt in de zaken tegen die gasten."

"Op de ring van Alkmaar hangen misschien twintig ANPR-camera's. In ieder geval een tiental, dat weet ik zeker", vervolgt Van der Rhee. "Toen wij in Alkmaar een paar jaar terug een inbraakgolf hadden, stelden wij voor om meer ANPR's op te hangen. Het antwoord van het college was dat we met flexibele camera's konden bijschakelen als daartoe aanleiding is. Maar dan zijn criminelen je dan áltijd een stap voor." (tekst gaat verder onder de foto)

Deze gestolen auto werd bij toeval gespot door een agent. Een ANPR zou een zekere hit gegeven hebben. (foto: Verkeersagent Alkmaar)


"Nu met die aanhoudingen zitten er jochies tussen die zijn afgezet, dus autovervoer is belangrijk. Ze komen geen van allen uit Alkmaar, en ze komen niet met de trein", vernam John van der Rhee in het nieuws. "Als je ze wilt pakken moet je ze kunnen zien zodra ze Alkmaar in komen. Alles wat je kan registreren helpt om ze op te pakken, en om daarna een zaak tegen ze op te bouwen."

En de privacy voor de gewone burger dan? Die hoeft zich volgens de VVD-man geen zorgen te maken. "Het is terecht dat mensen zich daar druk over maken, doe ik ook. Maar ANPR's zijn aan allerlei privacyregels gebonden. Dat is allemaal goed gezekerd. Je mag ze alleen gebruiken als daar aanleiding toe is en beelden worden niet bewaard, tenzij ze voor een strafzaak belangrijk zijn. Dat is privacytechnisch goed afgedekt."

Van der Rhee verwacht niet dat, ook al trekt de gemeente de portemonnee voor de camera's met kentekenscanner dat er snel een mooie dekking is. "Die dingen kosten veel geld, je haalt er niet zomaar voor 3.000 euro eentje bij de Gamma. Daarom vragen we het college of zij vinden dat ze nut hebben en de investering waard zijn."
Pin It
Bekeken: 1742x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/