"We zijn ten einde raad." Al een jaar lang steelt een man soms bloemen uit de winkel van Holland Blumen Markt in Heiloo. Ondanks beelden van de man en zijn auto inclusief kenteken, doet de politie er weinig mee. Nadat hij wéér toesloeg was de maat vol en plaatste medewerkster Mariëlle Kouw foto's van hem en zijn auto op Facebook. Dat was dinsdag maar er zijn nog geen tips binnengekomen. "Blijkbaar kent niemand hem hier."

Aan de straat heeft het bloemenbedrijf een onbemande winkel, die dag en nacht open is. Als klanten aankomen schuift de deur open, en betalen kan contant of per QR-code. "Dat gaat doorgaans goed, mensen zijn eerlijk en oprecht, maar je hebt ze er altijd wel tussen zitten die tekort betalen, of helemaal niet betalen", vertelt Mariëlle Kouw aan Streekstad Centraal. In de winkel hangen daarom meerdere camera's. (tekst gaat verder onder de foto)

Beeld van een van de beveiligingscamera's (foto: Holland Blumen Markt)


De 'klant' in kwestie maakt het echter wel erg bont. "Hij doet dit nu ongeveer een jaar. Dan rekent hij niet af of met een paar muntjes. Soms zitten er weken tussen, soms een paar maanden. We hebben het allemaal op video staan. Ik denk dat hij het nu een keer of tien heeft gedaan." Mariëlle weet zo snel even niet voor hoeveel geld de man inmiddels aan bloemen heeft gestolen. "Maar het is inmiddels wel een paar honderd euro." De maat is nu vol, dus vandaar de publieke actie om de man te achterhalen.

"We hebben overigens wel eens gehad dat iemand de hele kas meenam", zegt Mariëlle. "Daar zijn we toen nog mee op tv geweest in Hart van Nederland. We hadden camerabeelden, foto's en ook het kenteken, en dan nog zei de politie 'Dit is geen bewijs'. Dat is wel frustrerend natuurlijk." En ontmoedigend, want inmiddels doen ze bij het bedrijf geen moeite meer om de politie te informeren. "Een zinloze actie, ze doen er helemaal niks aan."

Ze neemt dat de politie niet kwalijk. "We snappen het wel. Iedereen heeft het druk, er is overal personeelstekort. En normaal proberen we het ook allemaal zelf wel op te lossen, willen we niet echt een aangifte doen met de mogelijke consequenties voor diegene. Maar we zijn nu wel ten einde raad." Op de foto's die Mariëlle op 'Je bent Heilooër als...' publiceerde staat een man met een muts op vol in beeld. De andere foto toont zijn auto.

Bij de politie zijn ze er niet zo blij mee als mensen zelf foto's en gegevens online zetten. "Ik kan het me erg goed voorstellen dat mensen het doen, maar het is niet de bedoeling", vertelt woordvoerder Joey Brink. Ondertussen heeft hij tot 1 januari 2023 teruggezocht en geen meldingen gevonden. Er stammen er wel een of twee uit november 2021, waarop de politie aangaf geen capaciteit te hebben om er achteraan te gaan. "Dit is een beslissing die samen met het Openbaar Ministerie wordt gemaakt. Hoe vervelend dit ook is."

Toch raadt Brink aan om altijd aangifte te doen. "Zonder aangifte wordt het sowieso een lastig verhaal. En zelf dingen online zetten kan ook haken en ogen opleveren bij een strafzaak. De verdachte zou bewijsstukken kunnen vernietigen en zelfs aangifte kunnen doen van smaad of laster. De straf kan zo lager uitvallen."

Of Holland Blumen Markt dan toch maar aangifte doet is nog maar de vraag. "We hebben het eerder gedaan. Kenteken, beelden... Een collega kweker had de dader op heterdaad betrapt. Hij had hem in zijn nekvel gegrepen en meegenomen naar het politiebureau, en die man is ondanks heterdaad en videobeelden vrijuit gegaan." (foto: Google)
Pin It
Bekeken: 1898x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/