Reclame

Ontkennen heeft geen zin meer, een onderzoek onderstreept wat meerdere sportverenigingen al een tijdje roepen. En dat is dat er te weinig capaciteit is in Dijk en Waard. "Wij gebruiken wel vijf of zes andere locaties."

Streekstad Centraal sprak onder meer met Jurgen Beerse, voorzitter van SV Vrone Zaalvoetbal. "Wij zitten al een aantal jaren met capaciteitstekort. We hebben 33 voetbalteams en we kunnen ze niet allemaal kwijt in Sporthal De Oostwal. We moeten dus naar andere accommodaties in de regio. Dat is iets dat je voor je leden niet wilt."

"We zijn al een aantal jaren in gesprek met de gemeente", vervolgt Beerse. "Daar is nog niets uit naar voren gekomen, dus het blijft nog wel even schipperen. Het is wel fijn dat we een goede samenwerking hebben met Vrone handbal. Voor jeugdwedstrijden kunnen we nog wel eens regelen dat zij iets eerder stoppen, zodat wij iets eerder kunnen beginnen. Maar het is verre van ideaal. Soms kan er pas om 22:30 uur gespeeld worden." (tekst gaat door onder de foto)

ZV Vrone 1 promoveerde in 2022 naar de Topklasse (foto: SV Vrone)


Bob Kool, vice-voorzitter van FC Marlène, zet zich ook al jaren in voor meer sportfaciliteiten en een (top-) sportklimaat in Dijk en Waard.  Er wordt aan gewerkt, maar dat gaat op bestuurlijk tempo: stroperig. "Twee jaar geleden benaderde de gemeente me voor een plan voor een nieuwe sportaccommodatie. Harstikke leuk om over te brainstormen met ook Tornado, KSV en Turn Totaal Langedijk. Ook andere verenigingen zijn benaderd. We hebben dat plan ingediend, maar daarna werd het erg stil."

Ook FC Marlène zit te springen om ruimte. De dames trainen nu in Obdam en Hoogwoud. "We zijn ontzettend blij met de plek in Obdam, we worden hartelijk ontvangen en de zaalhuur is een stuk goedkoper. Maar goed het ruimtegebrek het is natuurlijk wel een probleem", vervolgt Bob. "En Marlène is een topsportvereniging. Die uitstraling wil je aan kunnen bieden. Gasten worden nu tijdens wedstrijden in een hoekje gezet. En voor besprekingen moeten we ergens anders heen. We hebben nog gekeken naar het zelf bouwen van een hal maar dat is financieel niet haalbaar."

Gezelligheid en op niveau zaalvoetballen gaan bij Marlène hand in hand (foto: FC Marlène)


"KVS laat jeugd nu trainen in de Sportlagune", weet Bob Kool. "Die heeft niet eens een normale afmeting. De handbalclub wil graag stapje hoger en dat kan prima gezamenlijk worden aangepakt. We delen al ons camerasysteem." Hij beschrijft ook krapte bij Tornado, de tweede van drie handbalclubs in Heerhugowaard.

En dan valt het f-woord. "Het is misschien vloeken in de kerk, maar daar ga je misschien toch heen. Fuseren. We moeten er toch een rekening mee gaan houden dat we één gemeente zijn", stelt Bob. "Wil je bijvoorbeeld als turnvereniging in Langedijk of Heerhugowaard blijven dan blijft het bij twee kleine hallen in plaats van één grote met alles erop en eraan. Zouden wij eventueel ook in Langedijk moeten spelen, dan is dat maar zo."

Bij het college van B&W is geen gebrek aan wilskracht. Sportwethouder John Does begrijpt waar de geluiden vandaan komen: "Door de groei van onze gemeente en achterstallig onderhoud zijn onze accommodaties niet meer passend bij de omvang van onze gemeente en bij onze ambities. Daarom is het goed dat door gedegen onderzoek een goed beeld is ontstaan van wat ons te doen staat. Nu is het zaak om te bepalen hoe en in welk tempo ons toekomstbeeld realistisch kan worden ingevuld."

Does doelt op een recent onderzoek van het Mulier Instituut. Dat zette de krapte echt in de spotlight: Dijk en Waard hééft relatief weinig capaciteit. En dat terwijl er juist relatief veel aan zaalvoetbal en -handbal wordt gedaan.

Een juichende wethouder John Does. Deze keer vanwege politieke winst van zijn partij (foto: Streekstad Centraal)


"Een aantal ontwikkelingen kunnen al redelijk snel, die zijn gekoppeld aan scholenhuisvesting", kleurt de wethouder in. "Zo gaan er drie scholen weg en komt er eentje voor terug bij de oude Montessorischool. Dat zou een perfecte plek zijn voor een sportzaal. Die staat gepland voor 2025. Dan wel nog de vraag of het een gymzaal wordt of een sporthal."

Voor de langere termijn noemt de sportwethouder een periode van vier tot tien jaar om uit te breiden, dat hangt nogal van woningbouwplannen af. "In het derde kwartaal wordt de begroting van de komende vier jaar gepland. Er zijn wel wat financiële uitdagingen, zoals het 'financiële ravijn' voor gemeenten." John Does verwijst naar de korting op rijksbijdragen vanaf 2026. "Maar het geluk is dat we erg groeien. Daar hoort onderwijs bij en de sportvoorzieningen kunnen daar mooi bij aansluiten."


Zaalsporters in Dijk en Waard kampen met een groot ruimtegebrek. Vooral Heerhugowaard is door de jaren heen flink groter geworden en het aantal sportzalen groeide onvoldoende mee.

Een recent onderzoek van het Mulier Instituut zette de krapte in de spotlight: Dijk en Waard heeft relatief weinig capaciteit. En dat terwijl er juist relatief veel aan zaalvoetbal en -handbal wordt gedaan.


Pin It
Bekeken: 1010x
Reclame