De complete pui van het trapportaal ligt aan gruzelementen in het gras. De deuren van de woningen waar het explosief afging zijn zwartgeblakerd. Daar omheen is alles zwart van de brand en de roet. De ochtend na de explosie is de ravage in en om het flatgebouw aan de Mesdaglaan in Alkmaar goed te zien. "Het is maar goed ook dat de pui er uit is geblazen om de luchtdruk te verlagen."

Het mogelijke alternatief is dat de deuren bij de bewoners naar binnen zouden zijn geblazen. Met alle ellende van dien. Ook het blok postvakken bij de ingang aan de voorzijde waren na de explosie verdwenen. "Die hebben we vannacht nog teruggeplaatst.", laat Volgens Boris Besteman aan Streekstad Centraal weten.  Besteman is opzichter voor wooncorporatie Van Alckmaer. We spreken hem de dinsdagochtend na de explosie. (tekst gaat verder onder de foto)

De deuren van de woningen zitten nog in, maar ze zijn wel zwaar beschadigd. (foto: Streekstad Centraal)


"Bij de bewoners gaan we later nog extra langs om ze te informeren over hoe en wat. En om te kijken hoe ze afgelopen nacht hebben geslapen. Het plan is nu eerst het trappenhuis af te sluiten van weer en wind en om te inventariseren wat er allemaal verder nog gedaan moet worden, en dan pakken we het verder op met de bewoners." Over de omvang van de schade kan hij nog niks over zeggen. "Nee daarvoor is het nog veel te vroeg." (tekst gaat verder onder de foto)

Maandagavond klonk rond 19:30 uur een harde knal bij de flat aan de Mesdaglaan. Binnen in het kale trappenhuis moet die oorverdovend geweest zijn. "Wij zijn ontzettend blij dat er geen gewonden gevallen zijn", vertelt Tatjana Heesbeen van wooncorporatie Van Alckmaer. Collega's waren snel naar de plaats des onheils gegaan om te kijken wat er was gebeurd en om bewoners op te vangen. "De bewoners die zich buiten verzameld hadden, waren vanzelfsprekend geschrokken door de situatie. Gelukkig kon iedereen dezelfde avond nog terug hun woning in."

Volop inzet van de hulpdiensten nadat de explosie plaatsvond (foto: Streekstad Centraal)


Maar daarmee keert de rust niet terug. De politie en het Explosieven Opruimings Commando van de landmacht doen vervolgens ter plaatse onderzoek. Elders in de stad gaat dan nog een explosief af. Het is wéér raak in de Olieslagerstraat. En die ochtend was er al een explosief afgegaan bij een portiek aan de Ruusbroechof. Ook niet voor het eerst. Wat een dag voor Alkmaar.

Streekstad Centraal vroeg burgemeester Schouten wat er gedaan kan worden. Ze is boos. Maar niet alleen dat. "Het is een combinatie van boosheid, bezorgdheid en vastberadenheid. Dit móet stoppen." Ze voert overleg met de wethouders van Alkmaar de politie en het Openbaar Ministerie over te nemen stappen.
Pin It
Bekeken: 1413x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/