Brede grijnzen, luid gejuich en tompoezen met champagne in het Stedelijk Museum Alkmaar. Daar werd directeur Patrick van Mil namelijk verrast door een delegatie van de Vriendenloterij met een cheque van 400.000 euro. "We gaan verbouwen en de vaste collectie vernieuwen, zodat we onze geweldige topstukken in volle glorie kunnen laten zien."

Op de zogenoemd 'meest deprimerende dag van het jaar' verzamelde een kleine delegatie zich bij het gemeentehuis van Alkmaar. Medewerkers van de Vriendenloterij, burgemeester Anja Schouten, wethouder Anjo van de Ven en een paar journalisten: ze zitten allemaal in het complot om de directeur en medewerkers van het Stedelijk Museum Alkmaar te verrassen. Mediapartner NH Nieuws was ook van de partij.

'Mogen wij binnenkomen', werd er vriendelijk gevraagd aan de medewerkster die voor ons de deur opent. Even lijkt de vrouw te aarzelen, maar als haar duidelijk wordt dat het gaat om een 'hele leuke verrassing voor Patrick', wordt iedereen snel binnengelaten.

Stilletjes fluisterend loopt de groep over de trappen, de grote envelop nog verstopt. Directeur Patrick van de Mil staat nietsvermoedend samen met Anja Schouten op een fotograaf te wachten. Hij moet op de foto met de burgemeester, denkt hij. Het hoort allemaal bij het plan om hem om de tuin te leiden.

Met grote ogen kijkt hij naar de grote envelop, die hij kort daarna in zijn handen krijgt gedrukt. Als hij de cheque van 400.000 euro ziet, roept hij vol verbazing uit: "Ik ben totaal verrast. Dit had ik echt niet verwacht, wauw!" Het geld is bedoeld voor het nieuwe project Allemaal Alkmaar.

Al bijna 150 jaar verzamelt het museum voorwerpen die verbonden zijn met de kaasstad, en regio Alkmaar. Schilderijen, tekeningen en sculpturen, maar ook zilver, glas en allerlei gebruiksvoorwerpen. Van Mil: "De afgelopen jaren hebben we weer hele mooie aankopen kunnen doen. De collectie is zoveel rijker geworden, dus die gaan we helemaal vernieuwen."

Burgemeester Anja Schouten is blij voor het museum: "Als Alkmaarder heb ik altijd veel interesse gehad in de rijke geschiedenis van onze mooie stad. Juist door de inwoners een stem te geven, komt de collectie van Stedelijk Museum Alkmaar tot leven en zullen ook nieuwe groepen hun weg naar het museum weten te vinden. Ik wens toekomstige bezoekers dan ook alvast heel veel plezier bij het (her)ontdekken van alles wat het museum te bieden heeft.'"

Jonne Arnoldussen van de VriendenLoterij: "Dankzij onze deelnemers kunnen we bijdragen aan de nieuwe presentatie van de collectie. Daar zijn we bijzonder trots op! Het betrekken van het publiek bij het maken van de nieuwe opstelling en het integreren van meerdere perspectieven daarbij zorgt voor een nog toegankelijker museum voor een brede doelgroep. Dat ondersteunen wij van harte."

Allemaal Alkmaar stopt het verhaal van Alkmaar in een vers jasje. Niet alleen meer historische topstukken van schilders als Caesar van Everdingen, maar ook uit eeuwenoude voorwerpen, een blik op het slavernijverleden en het contrast tussen arm en rijk in de stad. Alkmaarders worden zelf bij de nieuwe tentoonstelling betrokken. Leerlingen van meerdere scholen gaan met objecten uit de collectie aan de slag. Directeur Van Mil: "De tentoonstelling is permanent, maar staat niet stil: elk half jaar voegen we een verhaal toe van een Alkmaarder van nu."

Voor de opening wordt er eerst nog grondig verbouwd. Vanaf 4 maart gaat het museum ruim drie weken dicht. Voor de feestelijke heropening op 30 maart zijn gratis toegangskaarten verkrijgbaar.

In de maanden voorafgaand aan de opening van Allemaal Alkmaar is de huidige vaste collectie niet te bezichtigen. De wisseltentoonstelling 100XLucebert en de presentatie van De Bergense School zijn wel te bekijken.(foto: Wendy van Bree Fotografie)
Pin It
Bekeken: 920x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/