Toen duidelijk werd dat Egmond aan Zee vol kon lopen is snel een grote zandwal gemaakt voor de strandopgang. Terwijl de zee donderdagmiddag oprukte, wierp M. Gul B.V. Egmond in rap tempo een zeewering op. Veel bekijks trok het niet; gemeente Bergen had mensen dringend opgeroepen om vooral niet naar het strand te gaan.

Code geel trekt vrijwel niemand nog een wenkbrauw van op, maar storm Pia verdient toch echt wel de nodig aandacht. Haar wind komt namelijk precies uit de verkeerde hoek. Het is vloed en de noordwesterwind stuwt het zeewater ook nog eens flink op, en dat kan veel schade aan de kustlijn veroorzaken. Het Hoogheemraadschap schaalde niet voor niets op naar Alarmfase 1 en nam voorzorgsmaatregelen. Mensen die oud genoeg zijn, herinneren zich misschien nog wel hoe de zee op 27 oktober 2002 een stuk van de kustlijn opvrat.

De storm in oktober 2002 veroorzaakte veel schade aan de kust (foto: HHNK)


Ook gemeente Bergen plaatste een dringende oproep om niet naar het strand te gaan "Door zware windstoten uit het westen worden de strandopgangen in de gemeente Bergen mogelijk instabiel. Daarnaast verplaatst het zand zich snel wat gevaarlijke situaties kan opleveren", aldus de gemeente. "Dit is een unieke situatie, omdat de wind direct uit het westen komt." Morgenochtend worden alle strandopgangen gecontroleerd. Ook het waterschap kondigde extra inspecties aan voor de diverse waterkeringen in eigen beheer.

De oproepen werkten, want het was rustig. Maar natuurlijk zijn er altijd wel mensen die graag een kijkje nemen. "Ik hou wel een beetje van hilariteit op het strand. Storm... als het effe kan kom ik altijd kijken", vertelt Mirjam Prins aan Streekstad Centraal. Ze verwacht dat Egmond veilig zal blijven. "Dat denk ik wel ja. Een beetje positief blijven."
Pin It
Bekeken: 4330x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/