De toekomst van de stad moet niet alleen maar op een tekentafel bepaald worden. Inwoners hebben er ook iets over te zeggen, oordeelde de gemeente Alkmaar. En dus is er in de plannen die worden ontwikkeld voor het 'Alkmaars Kanaalpark' ruimte gemaakt voor bewonersparticipatie. Een overzicht van wat Alkmaarders aan ideeën aandroegen is nu aan de raad gepresenteerd in een rapport.

Op veel verschillende manieren hebben Alkmaarders mee kunnen praten. Op het Ringersplein werden 'droomplekken' gecreëerd waar mensen hun gedachten over het park dat langs het Noordhollandsch Kanaal ontstaan moet op een rijtje konden zetten. Online werden veel van die gedachten verzameld, maar er waren ook ontmoetingen, participatieavonden. Zo probeerde de gemeente iedereen die mee wílde denken ook echt een kans te geven. Dit grote opinie-onderzoek werd uitgevoerd door Bureau Tertium.

Streekstad Centraal deed eerder dit jaar verslag van een participatie-bijeenkomst op Industrieterrein Oudorp. Dat is één van de gebieden waar de komende jaren veel moet veranderen, door stedelijke woonblokken, maar dus ook door dat Kanaalpark. Dat zou hier een 'stoer' karakter moeten krijgen. Een mooie plek om te skaten misschien, opperden aanwezigen. Ook de plek waar de Bestevaerbrug moet komen, oordeelden anderen. Al dan niet op een bijzondere manier uitgevoerd, want de Alkmaarders lieten hun fantasie zeker de vrije loop.

Een 'droomplek' langs het Kanaal. (foto: Jan Jong)


In de bijlagen van het uiteindelijke rapport komen al die ideeën terug, ook de meest buitenissige. Maar de kern van het rapport concentreert zich wel op de grote gemene deler. Veel groen dus, mooie wandelpaden, prettige en goed toegankelijke oevers. Maar zeker ook wat industrieel erfgoed: de schoorsteen 'Krom' zou mogen terugkeren, lezen we.

Opvallend: mensen die deelnamen aan het onderzoek wezen ook op de mogelijkheid van winkeltjes langs het Alkmaars Kanaal, en buurthuizen voor inwoners uit de directe omgeving. Ook was er behoefte aan betaalbare horeca of plekken waar een drankje kan worden gekocht dat daarna in het park kan worden genuttigd. De 'Kiosk' zoals die in veel Duitse steden niet weg te denken is lijkt ook in Alkmaar wel de handen op elkaar te kunnen krijgen. Al zal het uiteindelijk toch aan de gemeente zijn om te bepalen of zoiets hier wel moet mogen.

Want dat is de bestemming van het rapport: de Alkmaarse gemeenteraad. Die zal kennisnemen van alle ideeën van bewoners en er vervolgens nog een eigen draai aan geven. Zo krijgt het nieuwe, kilometerslange park van Alkmaar stapsgewijs vorm.
Pin It
Bekeken: 1206x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/