Weilanden, hagen, hier en daar een lichte glooiing: het landschap tussen Heiloo en Limmen is karakteristiek. 'Geestgronden' is de term voor zo'n landschap op wat lang geleden duinen waren. Een tikje rommelig, heel anders dan de strakke polders. Maar de vraag naar woningen is nu eenmaal groot en dus moet hier een woonwijk komen. "De gemeente wil bijdragen aan een oplossing voor het grote woningtekort."
Het aantal huishoudens neemt in Nederland sneller toe dan vooraf verwacht, ook in de regio Alkmaar. Daarom is er een tekort van ruim 400.000 huizen, landelijk, met vooral veel vraag in de grote steden. Maar ook Heiloo en Castricum zien een rol voor zichzelf weggelegd in het terugdringen van dit tekort. Tussen Limmen en het zuidelijk deel van Heiloo moeten daarom 1.278 woningen verrijzen. Maar dan wel in een landelijke setting.
"We laten het bestaande waardevolle groen, zoals bijzondere bomen en greppels, staan", stelt de gemeente Heiloo. "Ook zit er veel ruimte tussen de bebouwing voor nieuw groen." De opzet wordt dus niet grootstedelijk, maar is juist ruim, met veel groen. Toch is hoe het groen eruit gaat is nog niet uitgewerkt in de plannen. "We hebben daar ideeën over", zegt de gemeente, "maar we gaan ook graag om tafel met lokale flora- en faunaverenigingen om samen met hen verder na te denken over de groeninrichting en biodiversiteit."
De ruime opzet klinkt niet direct goedkoop. Terwijl de vraag in Nederland toch vooral een vraag naar betaalbare woningen is. Maar: "mensen die verhuizen naar Zandzoom laten een woning achter voor een ander", legt de gemeente Heiloo uit. Daardoor is wat er in Zandzoom ook gebeurt toch ook belangrijk voor jongeren met wat minder budget, is de redenering. "Heiloo groeit en er komt veel jeugd bij, dat is positief. Die verjonging is bijvoorbeeld ook goed voor het verenigingsleven in Heiloo."
Het Zandzoom-project kent een hobbelige aanloop. De Raad van State zette er al eens een streep door, omdat er nog van alles aan de uitwerking ontbrak. Een jaar geleden koos de gemeente Heiloo er toch voor om het weer nieuw leven in te blazen, met het nu klaarliggende ontwerpbestemming als resultaat.