Na een jarenlange zoektocht is het de gemeente en veiligheidsregio gelukt: een nieuwe locatie voor een brandweerkazerne in Noord-Scharwoude is gevonden. Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt wordt een nieuwe kazerne gebouwd bij de kruising van de Veertweg en Westelijke Randweg in Noord-Scharwoude.

Al in 2019 is de toenmalige gemeente Langedijk samen met de veiligheidsregio een zoektocht gestart. En dat het jaren duurde om een geschikte locatie te zoeken heeft zo zijn redenen. Neem bijvoorbeeld de bereikbaarheid voor het brandweerpersoneel en de verwachte uitruktijden. Daarnaast zijn er ook wat andere wensen op het verlanglijstje: ruimte voor de reddingsbrigade en een opleidingslocatie voor de veiligheidsregio. "Het college onderzoekt de komende periode hiervoor de mogelijkheden en kansen. De verwachting is dat de nieuwe kazerne en een nieuwe opleidingsruimte een positieve uitwerking zal krijgen op de werving en scholing van vrijwillig brandweerpersoneel", schrijft het bestuur.

De locaties van de twee bestaande brandweerkazernes aan De Vroedschap in Zuid-Scharwoude en De Mossel in Noord-Scharwoude komen vrij voor een nieuwe bestemming. De nieuwe kazerne wordt gebouwd op een perceel van ongeveer 7.500 vierkante meter. "Dijk en Waard heeft voor de komende jaren een omvangrijke bouwopgave", benadrukt burgemeester Maarten Poorter. "Een nieuwe brandweerkazerne draagt bij aan een efficiënte brandweerzorg en past binnen de ontwikkelingen die de gemeente doormaakt." (Tekst gaat verder onder de foto)

De locatie voor de nieuwe kazerne ligt naast de rotonde van de Westelijke Randweg en Veertweg. (Beeld: Gemeente Dijk en Waard)


Het gaat dus om een veld bij Noord-Scharwoude. Daarmee zou de kazerne aan de rand van nieuwbouwwijk Langedijk-West te zijn. Als het aan de gemeente en provincie ligt gaat het gebied namelijk ingrijpend veranderen. "We weten nog niet precies hoe het eruit gaat zien, maar met deze locatie kan veel. Het is twee keer zo groot als De Draai in Heerhugowaard en vijf keer groter dan Westerdel", vertelde wethouder Nils Langedijk eerder over het plan. De wethouder verwachtte dat de ontwikkeling van de grond zo'n vijftien à twintig jaar duurt. "Het kan verleidelijk lijken om het gebied binnen twee jaar vol te zetten met duizenden woningen, maar dat is niet de bedoeling. Juist nu moet je kijken naar voorzieningen voor de nieuwe wijk en ontsluitingswegen."

De gemeente heeft inmiddels een koopovereenkomst voor de grond getekend. Dijk en Waard zal bij de uitwerking van de plannen ook in gesprek gaan met omwonenden. De gemeenteraad wordt naar verwachting binnen twee jaar gevraagd om in te stemmen met het benodigde investeringsbudget. Op het moment dat de gemeenteraad niet instemt, dan kan het college de koopovereenkomst ontbinden.
Pin It
Bekeken: 1578x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/