Als er één plek is waar de geschiedenis van 450 Jaar Alkmaar Ontzet voelbaar is, dan is dat wel in het historische stadhuis aan de Langestraat. Zeker nu, want tot en met 8 oktober is daar de spectaculaire expositie 'Met eigen ogen' te zien, waar de geschiedenis in beeld, geluid en verhaal tot leven wordt gebracht. "Verleden, heden én toekomst van Alkmaar Ontzet."

De gelauwerde documentairemaker Sinan Can is de verteller van 'Met eigen ogen'. Op geheel eigen wijze worden bezoekers door hem meegebracht naar het Alkmaar van 1573. Maar zeker ook is er dus aandacht voor de moderne tijd en de doorwerking van die beroemde achtste oktober op de geschiedenis van Alkmaar en de Alkmaarders. Bezoekers gaan door drie ruimtes en gaan zo van 1573 naar nu.

"Speciaal hiervoor hebben we uit het Stedelijk Museum één van de bekendste 'Beleg-kunstwerken' verhuisd naar het stadhuis", vertelt Els Schipper van de organisatie. Dat schilderij, 'Het beleg van Alkmaar' door Herman te Kate, dateert uit 1862 en wordt normaal onder beschermde omstandigheden bewaard in het museum. Nu is het dus voor even terug in de buitenwereld en hangt het in het stadhuis. (tekst gaat door onder de foto)

Het schilderij 'Het Beleg van Alkmaar' is een belangrijk onderdeel van de visuele show. (beeld: Alkmaar Centraal)


'Met eigen ogen' is voor menig Alkmaarder ook een perfecte gelegenheid om het stadhuis eens van dichtbij te bekijken. Zalen waar het publiek anders niet gauw binnenkomt, zijn nu onderdeel van de expositie. "Ik vond het prachtig", reageert een bezoekster. "Ik vond het ook heel erg leuk om al die oude zalen en plekken te zien waar je normaal nooit komt." De veelzijdige expositie is ook echt 'meer dan alleen een visuele ervaring', benadrukt een andere bezoekster.

Met Eigen Ogen is nog te bekijken tot en met zondag 8 oktober. De expositie is maandag, dinsdag en woensdag open tussen 19.00 - 21.00 uur en donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag tussen 10.00 - 17.00 uur. Voor meer informatie en tickets kunnen geïnteresseerden terecht op de website van Met Eigen Ogen.
Pin It
Bekeken: 1275x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/