De gemeente Alkmaar heeft de eigen CO2-uitstoot met een vijfde weten terug te brengen over een periode van vijf jaar. Dat blijkt uit berekeningen van de gemeente. Hiervoor heeft de gemeente gekeken naar het energiegebruik van gemeentelijke gebouwen. Daarbij gaat het niet alleen om kantoren, maar bijvoorbeeld ook om sportcomplexen.

"Eind 2022 is de CO2-uitstoot met 21% verminderd ten opzichte van 2018," laat de gemeente weten. En dat is goed nieuws, want de gemeente levert de nodige inspanningen om de eigen gebouwen te verduurzamen. Het doel van de gemeente is om in 2024 zelfs 30% minder CO2 uit te stoten dan sinds het begin van de metingen.

Veel is er bereikt met de verduurzaming van sportcomplexen. "Wij verwachten de doelstelling te behalen door het verminderen van gas- en elektriciteitsverbruik van gemeentelijke gebouwen. De verduurzaming van sportgebouw De Meent is daar een mooi voorbeeld van. Bij het sportgebouw wordt vanaf nu naar verwachting 225.000 m3 gas per jaar bespaard", schrijft de gemeente. (tekst gaat door onder de foto)

Sportcomplex De Meent is tegenwoordig aardgasvrij.


Een belangrijke reden om werkt te maken van verduurzaming was de snelle stijging van de energiekosten, onder meer als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Door gebouwen met een hoog energiegebruik versneld te verduurzamen kon de gemeente Alkmaar veer kosten besparen.

Daarmee is de uitstoot natuurlijk nog lang niet tot nul beperkt. De gemeente berekent de uitstoot voor 2022 als in totaal 4.233 ton CO2. Een gemiddeld Nederlands huishouden stoot 19 ton CO2 uit, zegt Milieu Centraal. De uitstoot van alle gemeentelijke gebouwen samen is dus goed voor afgerond 223 gemiddelde Nederlandse huishoudens.
Pin It
Bekeken: 836x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/