Wellicht is het een gedachte waar je niet dagelijks bij stilstaat. Met miljarden mensen draaien we in een baan om de zon. Sterker nog: mede door de warmte van de zon is leven op aarde mogelijk. Sterrenwacht Saturnus houdt ook dit jaar de Basiscursus Astronomie. In acht weken neemt de Sterrenwacht deelnemers mee op reis door het heelal. Heerhugowaarder Eef Boschman is een van de cursusleiders.

"Het is een vrij succesvolle cursus. Mensen van jong tot oud vinden het interessant om te leren over ons heelal", vertelt Boschman. Zangeres Edsilia Rombley zong het al: er is meer tussen hemel en aarde. En ja, ook Eef Boschman weet dat het heelal groter is dan alleen de aarde. Het is maandagmiddag als we bellen met de Heerhugowaarder. Samen met een collega geeft hij de Basiscursus Astronomie. "We starten bij het ontstaan van het zonnestelsel. Daarna voert de tocht langs sterren, sterrenstelsels en andere objecten in het heelal." Want hoewel de aarde vooralsnog bekendstaat als de enige planeet waar leven voorkomt, bestaat het zonnestelsel uit tal van andere planeten. Neem bijvoorbeeld Mars die met het blote oog te zien is en gasplaneet Jupiter. Tijdens de cursus wordt ook gesproken over de levensloop van sterren en wat zwarte gaten zijn. "We geven in de laatste les ook een indruk over de verhoudingen in het heelal. Alles is heel ver weg van elkaar en tijdens de cursus vertellen we dan ook wat je daarbij moet voorstellen. Het gaat namelijk niet om meters of kilometers, maar lichtjaren." (Tekst gaat verder onder de foto)

De grootste ster in ons zonnestelsel is de zon. Met een oppervlaktetemperatuur van ongeveer 5.500 graden Celsius zorgt de zon voor leven op aarde.


Al van jongs af aan is Boschman geΓ―nteresseerd in planeten, sterren en sterrenstelsels. "Ik was ongeveer negen jaar toen ik mijn eerste sterrenkijker bouwde. Toen ging er wel een wereld voor mij open." Jaren verstrijken. Boschman gaat natuurkunde studeren, staat vervolgens voor de klas en belandt in het bedrijfsleven. Na zijn pensionering komt de fascinatie voor de sterren weer op de voorgrond. "Mijn vrouw wees me op de Sterrenwacht. Het was zo dichtbij en dus liep ik even naar binnen. Inmiddels ben ik een van de twee die deze basiscursus geeft."

Trouwens wie denkt dat de cursus elk jaar hetzelfde is, heeft het mis. "We duiken geregeld in allerlei gegevens en proberen de stof zo begrijpelijk mogelijk te maken. We luisteren naar de feedback van eerdere deelnemers en passen de cursus daarop aan. Zo komen er dit jaar meer animaties in de cursus. Ja, het kost ontzettend veel tijd, maar het is ook ontzettend leuk." De basiscursus wordt in het najaar tweemaal gegeven. Op de dinsdagen van 10 oktober tot en met 28 november en de woensdagen van 11 oktober tot en met 29 november. De cursussen worden gegeven bij Sterrenwacht Saturnus aan de Van Veenweg in Heerhugowaard. Deelname kost 98 euro. Donateurs ontvangen tien procent korting. Voor meer informatie zie de website sterrenwachtsaturnus.nl of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Pin It
Bekeken: 855x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/