Kleurig is de binnenstad, kleuriger dan anders. Maar de geuren - de geuren van verse oliebollen bijvoorbeeld, die van suikerspin en kaneelstokken - die ontbreken nog. De kermis is woensdagmiddag al volop in aanbouw, maar zeker nog niet klaar. Alkmaar Centraal liep mee met de coördinator van de kermis, een mede-organisator en met de verantwoordelijk wethouder. "Het is goed dat die kermis echt in de binnenstad staat." (tekst gaat door onder de foto)

Niet alleen op de grond, maar ook op grote hoogte zijn medewerkers van de kermis woensdagmiddag bezig met het opbouwen van de zomerkermis in de Alkmaarse binnenstad. (foto: Alkmaar Centraal)


Een kermis opbouwen, dat gaat voor de gemeente Alkmaar zeker niet vanzelf. Het is voor wie op de kermis werkt geen geheim, de coördinator, dat is 'Bas'. En Bas is de baas. Voluit: Bas van der Molen, ook de man die een aantal markten in Alkmaar in goede banen leidt. Maar de kermis is zeker ook zijn terrein: "Ik wil er iets moois van maken", vertelt hij als hij samen met ons over het terrein loopt. "Die mooie aankleding, daar ben ik heel blij mee." Want juist met 450 Jaar Ontzet wil hij er een bijzondere kermis van maken. En de gemeente met hem. (tekst gaat door onder de foto)

Vol ontzag worden kermismedewerkers gevolgd die, zoals hierboven te zien is, op flinke hoogte aan het werk zijn. (foto: Alkmaar Centraal)


"Nou, daar ga ik echt niet in", bekent wethouder Christian Schouten als we bij de zweefmolen-in-opbouw staan. En dan is 'ie dus nog niet eens 'op hoogte'. "Nee, die moet 80 meter worden", legt Sander Willemstein uit. Hij is de 'coach' van de Alkmaarse kermis, en van vele kermissen en evenementen in Nederland. "Veel hoger dan dat wordt het ook niet hoor. Maar een attractie als deze... Ja, die staat normaal in Duitsland. Op kermissen waar ook achtbanen met loopings staan." Zo'n machine, die kost miljoenen, weten de deskundigen. (tekst gaat door onder de foto)

'Kermiswethouder' Christian Schouten tijdens de rondleiding in gesprek met Sander Willemstein. (foto: Alkmaar Centraal)


Maar duur of niet, veiligheid is altijd de eerste prioriteit, krijgen we te horen. Een zweefmolen die 80 meter de lucht in gaat, die moet wérken. Daar wordt op toegezien. "In Duitsland zijn ze heel streng", weet Willemstein. "Maar in Nederland zijn we nóg strenger. Zo'n ongeluk als laatst in België..." Hij verwijst naar een tragisch ongeval in het Waalse Manage, waarbij een draaiende bank veranderde in een lanceerplatform - met gewonden tot gevolg. "Ze zijn in België wel wat minder streng dan hier", drukt Willemstein zich voorzichtig uit. "Maar dat zoiets daar gebeurt, daar hebben wij hier ook last van." (tekst gaat door onder de foto)

De 'draaibank' op de Alkmaarse kermis is extra gecontroleerd en volledig veilig. (foto: Alkmaar Centraal)


Kermis-coördinator Van der Molen liet het er dan ook zeker niet bij zitten. "Kijk, wat wij hebben staan, dat is niet hetzelfde apparaat, maar wel hetzelfde type", vertelt Van der Molen desgevraagd. "En dan wil ik 100% zeker zijn. Dus ik heb het wel nagebeld." Bezoekers van de Alkmaarse kermis hoeven zich geen zorgen te maken: 'onze' draaibank is veilig, uitgebreid gecontroleerd, degelijk. "Als het niet veilig is, dan gaat 'ie bij mij echt niet aan", zegt Van der Molen beslist. De draaiende bank is er ieder jaar in Alkmaar en op veel andere kermissen mist deze vrolijke attractie ook niet. (tekst gaat door onder de foto)

Woensdagmiddag was de opbouw in volle gang, maar dinsdagavond werden ook al de nodige werkzaamheden verricht. (foto: Alkmaar Centraal)


Dat ligt helemaal anders met zweefmolen de Aeronaut die bezoekers 80 meter boven de Kaasstad laat draaien. "Echt iets nieuws voor deze kermis", legt Van der Molen uit. De 'styling' van de attractie is met oog voor detail uitgevoerd en de kleinere zweefattractie er tegenover is in vergelijkbare stijl, het Hofplein ademt kermishistorie. "Dit soort attracties, daar komen andere exploitanten op af", zegt Van der Molen. Zulke bijzondere attracties betalen dan ook zeker niet de hoofdprijs, bekent de coördinator. "Nee, dit zijn juist de trekkers. De zweefmolen, de achtbaan, de Airborne. Die bepalen we van tevoren om andere attracties naar Alkmaar te laten komen." (tekst gaat door onder de foto)

Ook aan hoogste attractie van de zomerkermis, de Aeronaut, wordt woensdag nog hard gewerkt (foto: Alkmaar Centraal)


Wat opvalt, ook twee dagen voordat de kermis is afgebouwd, is dat de Alkmaarse kermis dit jaar echt mooi is. Veel attracties hebben een bijzonder thema, aan het uiterlijk is veel aandacht besteed. "We werken met een gesloten inschrijving", vertelt Van der Molen. Mede-organisator Sander Willemstein legt bondig uit wat dat inhoudt: "We kijken naar hoe mooi de attractie is, of de exploitant vriendelijk is, en of 'ie veel biedt. Alle drie tegelijk heb je nooit."  Dat tekent de Alkmaarse kermis. Het gaat niet om de hoogste bieder, het gaat om een kermis die voor een breed publiek interessant is. Dát is de kermis die nu wordt opgebouwd. Vrijdag gaat de Alkmaarse kermis echt open.
Pin It
Bekeken: 3299x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/