Woensdag begint het opbouwen en vrijdag gaat 'ie dan ook echt open: de Alkmaarse kermis. Maar achter de schermen bestaat de kermis eigenlijk nu al, op papier, want de gemeente bereidt alles tot in de puntjes voor. Er bestaat bijvoorbeeld een 'stippenkaart' met daarop alle attracties, Maar: "Soms moeten we die tekening licht aanpassen, dus de tekening verandert nog."

De voorbereiding van de kermis is dus in volle gang en tegelijk is niets in beton gegoten, plannen kunnen op het laatste moment nog iets worden aangepast. Dat en meer blijkt als Alkmaar Centraal de gemeente vraagt om een kijkje achter de schermen. Het plannen van de kermis blijkt een evenwichtsoefening: "We houden zo veel als mogelijk rekening met omwonenden, bedrijven en terrassen", legt Joke Janse van de gemeente uit. De keuzes die worden gemaakt zijn om die reden ook wel echte besluiten: "De toegewezen plaatsen staan op straat aangegeven en we zien toe op een juist gebruik", vertelt Janse. "Onderling ruilen mag niet." (tekst gaat door onder de foto)

Een ouderwetse draaimolen mag niet ontbreken, de gemeente let erop dat er voor elk wat wils is.


Woensdag zijn er tijdens de opbouw dus niet alleen oersterke kermismedewerkers op het terrein, maar ook mensen van de gemeente. "Met de wethouder en de evenementencoördinator", bevestigt Janse. Ook Alkmaar Centraal loopt die dag natuurlijk een rondje over Kanaalkade, Gedempte Nieuwesloot, Kerkplein en Paardenmarkt - het kermisterrein zoals we het kennen. De coördinator zal er dan streng op toe zien dat alles op de aangewezen plek komt te staan.

Ondernemers in het kermisgebied kijken met gemengde gevoelens naar wat komen gaat. "Ik hoop dat ik plek heb voor het terras", zegt Marco de Groot van het Alkmaars Koffiehuis aan de Gedempte Nieuwesloot. De kermis bestaat al langer dan dat Koffiehuis en heeft dus de oudste rechten; het is al voorgekomen dat een attractie of kraam pontificaal voor de deur kwam te staan. "Het is elk jaar weer een beetje afwachten, het kan wat dat betreft nog wel wat beter, de communicatie. Maar wat ik nu gezien heb ziet er wel goed uit", zegt De Groot, verwijzend naar de kermisplattegrond die ondernemers gekregen hebben. "Als dat 'm wordt kunnen we elke dag open en maken we er wat moois van." (tekst gaat door onder de foto)

Laatste kans voor bezoek zomerkermis 2017 De zweefmolen is een vaste waarde op de Alkmaarse kermis, dit jaar komt er één die wel 70 meter hoog is.


De Alkmaarse kermis is met afstand de grootste kermis in de regio. In totaal komen er 72 attracties, dat zijn er vier meer dan er dit jaar in Hoorn staan, de kermis die bekend staat als 'de grootste van Noord-Holland'. En nu 'Klim naar het Grote Raam' langer open is hebben kermisgangers eigenlijk zelfs een 73e attractie om uit te kiezen. Hoewel het kinderspel is in vergelijking met de Tilburgse kermis, met meer dan 200 attracties, is het wel te begrijpen dat de gemeente bij het organiseren van de Alkmaarse kermis niet over één nacht ijs gaat.

"De kosten die we als gemeente voor de kermis maken, liggen rond de 200.000 euro", legt Janse uit als we daarnaar vragen. "De exacte bedragen aan inkomsten en kosten weten we pas achteraf." De kermis levert de gemeente natuurlijk ook veel op. Niet alleen indirect, door extra bezoekers en extra inkomsten van bijvoorbeeld parkeren, maar ook direct, want de eigenaars van de attracties betalen voor hun standplaats: "De directe inkomsten uit de geboden bedragen voor de standplaatsen zijn ongeveer 400.000 euro", zegt Janse. De kermis is dus ruimschoots kostendekkend. (tekst gaat door onder de foto)

Alkmaarse kermis draait op groene stroom

Kermisondernemers moeten er ook echt vroeg bij zijn om een plekje op de Alkmaarse kermis te bemachtigen. "In december start de gesloten, digitale inschrijving die loopt tot half januari", legt Janse uit. "De inschrijving begint met een advertentie in de vakbladen." In die advertentie licht de gemeente ook toe waar op wordt gelet, want het gaat niet alleen om de hoogste bieder. De Alkmaarse kermis moet 'mooi, betaalbaar, gevarieerd' zijn en blijven, daar ziet de gemeente op toe. "Ook geven we aan welke attracties er al staan. Meestal zijn dit de eyecatchers van de kermis of nieuwe attracties." Er wordt hiervoor samengewerkt met een onafhankelijke partij, Buro de Kermisgids.

Zo krijgt de Alkmaarse zomerkermis al in de koude wintermaanden vorm. Maar aanstaande woensdag pas verandert het papier in de kleurige werkelijkheid die vrijdag in volle hevigheid losbarst. De kermis blijft daarna tot zondag 3 september staan. En daarna duurt het dus niet eens heel lang of de voorbereidingen voor 2024 beginnen al.
Pin It
Bekeken: 3292x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/