Wie op Bevrijdingsdag in de Alkmaarderhout was, heeft kunnen zien hoe daar een enorme kartonnen Waagtoren verrees. Lang stond de toren er niet, na het voltooien heeft de kartonnen kopie er een nachtje gestaan. Zaterdag werd het gevaarte onder gejuich weer neergehaald. Het idee achter een dergelijke replica kom uit Frankrijk. Olivier Grossetête is een Franse kunstenaar die bekend staat om zijn kartonnen replica's van gebouwen over heel de wereld.

Voor het bevrijdingsfestival was hij uitgenodigd om de Waagtoren na te bouwen. Al dagen van tevoren werd naar de bouw op 5 mei toegewerkt. Alkmaar Centraal sprak Ema Najetovic afgelopen week, tijdens de voorbereidingen. "'s Ochtends komen mensen hier binnen, die krijgen een instructie, die kunnen bepaalde elementen gaan bouwen vanuit kartonnen dozen. En dan op 5 mei gaat het allemaal in elkaar en de lucht in, zo'n 1.000 kilo."

Vrijdag werden de elementen naar De Hout gebracht en netjes klaargezet voor de assemblage. Er wordt gestart met de bovenkant. Daarna tillen de bouwers het voltooide deel op, om er nauwgezet weer een nieuwe laag onder te zetten en aan elkaar te plakken met plakband. En dat was soms nog best even spannend, ondanks de scheerlijnen. Want er werd niet elke keer gelijkmatig getild en bij vlagen helde het gevaarte flink over.

Burgemeester Anja Schouten vond het maar wat mooi om te zien. "Ik vindt het heel creatief. Zeker het stuk waar ze nu mee bezig zijn. Je kunt de volgende fase alleen maar doen als heel veel mensen met elkaar samenwerken." Samen. Aan het eind van de dag konden de bouwers tevreden kijken naar wat ze met elkaar hadden gemaakt. De dag daarna lieten ze de kartonnen Waagtoren onder luid gejuich weer instorten.
Pin It
Bekeken: 2036x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/