Heldere kleuren, krachtige penseelstreken, schilderijen waar de gevoelens en gedachten van de schilder vanaf spatten: iedereen kent ze, de werken van Vincent van Gogh. Maar begin 20e eeuw was deze beroemde Nederlandse schilder nog lang niet zo beroemd in Nederland, hier overheerste nog de realistische schilderstijl. Dat Van Gogh uiteindelijk ook in eigen land werd omarmd werd is mede te danken aan een kunststroming uit Bergen, de Bergense School, die ontstond tussen 1915 en 1925. Dat en meer leren bezoekers van de veelbesproken tentoonstelling 'Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School', die gisteren opende in het Stedelijk Museum van Alkmaar.

Voor het museum was het zaterdag een drukte van belang. Schilderijen van Van Gogh waren er in persoon aanwezig - wie had opgelet tijdens de feestelijke optocht van 8 oktober had ze al eens eerder kunnen zien. Er werden aardappelen gegeten. Er was muziek. Het laat zien hoezeer Van Gogh een beroemdheid geworden is en hoe enthousiast de Alkmaarders zijn dat enkele van zijn meesterwerken nu in de kaasstad te bewonderen zijn. De tentoonstelling in het Stedelijk Museum trok dan ook meteen veel belangstellenden.

Niet ten onrechte, vindt Patrick van Mil, directeur van het Stedelijk Museum Alkmaar. "Het is inderdaad heel bijzonder," beaamt hij. "Dat hebben we vooral te danken aan het feit dat we een heel nieuw verhaal vertellen: de invloed van Van Gogh en Cézanne op de Bergense School." Dat nieuwe verhaal, en de koppeling van deze wereldschilders met deze kunststroming uit de regio, rechtvaardigden de komst van deze topstukken naar het museum in Alkmaar.

Zelfs wie niet naar het museum gaat kan niet om de komst van deze schilderijen naar Alkmaar heen. De komende weken en maanden zal er in Alkmaar van alles worden georganiseerd rond het thema, vertelt Els Schipper van 'Van Gogh & friends', de vlag waaronder deze activiteiten plaatsvinden. Je las er al over op Streekstad Centraal.

De Bergense School is thuis in Alkmaar. Deze kunststroming is altijd al ruimschoots vertegenwoordigd in het Stedelijk Museum. Maar nu krijgen bezoekers dus ook echt de kunst te zien die de inspiratiebron van deze kunst vormde. Vol kleur, vol gevoel, vol vernieuwingsdrang. De tentoonstelling 'Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School' is nog tot 3 september 2023 te bekijken.


De titel van de tentoonstelling laat zien dat het om meer dan Van Gogh alleen gaat, ook al hebben Alkmaarders het vooral over die ene grote naam. Behalve Van Gogh, komen in de tentoonstelling ook andere grootheden aan bod.

De kunstenaars in Bergen die vanaf 1915 gingen schilderen in een stijl die voor die tijd vernieuwend was, hebben zeker niet alleen naar Van Gogh gekeken. Ook het werk van Paul Cézanne was van grote invloed.  Henri Le Fauconnier geldt zelfs als één van de grondleggers van de Bergense School.


Pin It
Bekeken: 3693x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/