Veiligheidsregio-voorzitter Anja Schouten is trots op de manier waarop Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen door gemeenten en inwoners in de regio: "Ongelooflijk goed en knap dat iedereen zich al een jaar inzet voor het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne. Wat een ongelooflijke veerkracht heeft onze regio gehad. Niet alleen in de opvang van vluchtelingen, maar ook in het regelen van bijvoorbeeld zorg en onderwijs."

Exact een jaar geleden viel het Russische leger Oekraïne binnen. Miljoenen vluchtten hun land uit. Ook Nederland bood opvang en daarin speelden de veiligheidsregio's een belangrijke rol. In Noord-Holland Noord werd onder andere een doorstroomlocatie opgezet in Sportpaleis Alkmaar. Op dit moment worden ruim 3.800 Oekraïense vluchtelingen in de regio opgevangen.

Directeur Krishna Taneja: "Vrijwel meteen na de taakstelling vanuit de overheid hadden we voldoende plek voor de vluchtelingen. Dat kwam door de goede samenwerking van de burgemeesters, maar ook met de ambtenaren en de partners. Met elkaar hebben we de opvang meteen snel en goed georganiseerd. We zijn er vaardig in geworden. Het is fijn dat we als regio deze mensen een veilige plek aan kunnen bieden."

Zowel Schouten als Taneja zijn geraakt door alle verhalen van de vluchtelingen: "De verhalen die we hoorden, deden ons beseffen hoe erg het allemaal was. Daarom was de steun vanuit de samenleving zo hartverwarmend”, aldus Taneja. “Er was in onze regio veel energie om te helpen. De vluchtelingen konden niet alleen op praktische maar ook op morele steun rekenen."

"We dachten dat het een korte oorlog zou worden", vult Anja Schouten aan. "Nu zijn we ons ervan bewust dat het langer gaat duren. Gemeenten richten zich daarop in. De vluchtelingen uit Oekraïne moeten zoveel mogelijk weer hun eigen leven kunnen leiden, met hun eigen ritme. Zij moeten de kans krijgen deel uit te maken van de samenleving." (foto: JJFoto)
Pin It
Bekeken: 2467x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/