Zo'n 60 'Santa Bikers' trotseerden zaterdag de kou en mist om verkleed als kerstman mee te rijden met de Santa Máxima-tocht door de provincie. Zo werd geld ingezameld voor het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, waar kinderen met kanker worden behandeld. De teller staat al op ruim 15.000 euro. "We rijden met een lach en een traan", zegt organisator Minko van Es uit De Rijp.

Het is guur in Abbekerk, waar de Santa Bikers verzamelen. Maar dat weerhoudt ze er niet van om voor het goede doel een rit door Noord-Holland te maken. Santa Máxima zet zich al enkele jaren in voor de afdeling 'verblijf en activiteiten' van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, waardoor er tijdens de behandelingen activiteiten kunnen worden gehouden. "Zodat de kinderen even de ziekte vergeten en weer even kind kunnen zijn", vertelt Minko van Es tegen mediapartner NH Nieuws.

Samen met Arno van Kampen uit Abbekerk is Minko de drijvende kracht achter de Santa Máxima. Het initiatief begon bij en in Noord-Holland, maar inmiddels worden er Santaritten in zeven provincies verreden. "Ik denk dat er vandaag tussen de 350 en 500 kerstmannen door heel Nederland op een motor rijden."

De 5-jarige Vince uit Beverwijk mocht zaterdag mee in een zijspan. Hij lijdt aan lymfklierkanker. Zijn vader Thomas juicht de actie meer dan toe. "Toen we vorig jaar in het ziekenhuis kwamen, kreeg Vince een grote knuffel opgestuurd. Die bleek van Arno en Minko afkomstig te zijn. Wij vinden het geweldig wat ze doen en steunen ze voor 110 procent. De kinderen verblijven tijdens een behandeling lang in een ziekenhuis en dan is het belangrijk dat ze ook af en toe nog kind kunnen zijn en afleiding hebben. Hartverwarmend als je ziet hoeveel mensen zich hier in willen zetten."

Ook voor Sandra van Laar uit Purmerend heeft de tocht een persoonlijke betekenis. Twee jaar geleden verloor ze haar zoon Arno aan een zeldzame vorm van kanker. Hij werd slechts 15 jaar. Zijn foto zit vastgeplakt aan het motorscherm. "Zo is hij toch bij ons. Iedereen sluit aan, dat is super. Als je het hebt over het ultieme kerstgevoel: mooier dan dit kan ik het niet omschrijven."

"We rijden met een lach en een traan", zegt Minko. "We proberen deze dag veel gezelligheid te brengen. Dat proberen we te creëren met deze rit."
Pin It
Bekeken: 3657x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/