Reclame

De feestdagen zijn voor bezorger Patrick Overwijn altijd de drukste dagen van het jaar. Vijf keer per week scheurt de 32-jarige Alkmaarder met zijn bestelbus door zijn woonplaats om mensen blij te maken met pakketjes, maar waardering krijgt het vak te weinig, vindt hij. "Als je ziet hoeveel miljoenen winst PostNL heeft gemaakt en wij krijgen in principe niks, dan snap ik wel dat iedereen wil staken."

Vrijdagochtend vroeg was Patrick al bezig bij het PostNL-Depot in Opmeer. De pakketten rollen van de bank af en stoppen vlak voor zijn bestelbus. Een voor een pakt hij de pakketjes op en legt hij ze geordend in zijn auto. "Ik doe dit werk al 15 jaar", zegt de bezorger lachend tegen mediapartner NH Nieuws. "Ik geniet echt enorm van dit werk en vind het mooi om de mensen thuis van een glimlach te voorzien. Ik vind het geweldig dat ik met het bezorgen van de pakketten mensen blij kan maken."

Ondanks het grote plezier in het werk, ziet Patrick dat het al enige tijd rommelt bij PostNL. Tijdens Black Friday wilde het personeel gaan staken omdat ze een betere cao eisten, maar dat plan werd gedwarsboomd omdat PostNL naar de rechter stapte en won. In samenwerking met vakbond FNV besloten de werknemers toen het werk niet neer te leggen. Uiteindelijk staakte slechts zo'n 10 procent van alle medewerkers.

Volgens het FNV zitten er wel grootschalige stakingen aan te komen. "Door de uitspraak van de rechter is het stakingsrecht in het geding", stelt FNV-woordvoerder Casper Schrijver. Het personeel kan door de uitspraak van de rechter namelijk minder druk uitoefenen op de werkgever.

"Tijdens de coronaperiode heeft PostNL een miljoenenomzet gedraaid, maar de werknemers blijven achter in hun loon", vervolgt Schrijver. "Dat vinden we natuurlijk erg krom voor het personeel, want zij werken zich een slag in de rondte. Tot 6 januari mogen van de rechter niet staken, dus tot die tijd is een volgende grote staking van de baan."

FNV eist van PostNL een minimumloon van 14 euro per uur, een loonsverhoging van minstens 10 procent voor alle schalen, afschaffing van jeugdlonen en automatische prijscompensatie voor de inflatie. Het bod van het postbedrijf zit daar behoorlijk ver vandaan.

Patrick hoopt dat het uiteindelijk niet uitdraait op een grote staking. "Het kan zomaar zijn dat PostNL zelf met een akkoord komt want staken is toch het uiterste." (foto: NH Nieuws)

Toen PostNL naar de rechtbank stapte om de staking te blokkeren, besloot de rechter dat de FNV zich moet houden aan de randvoorwaarden die PostNL heeft gesteld aan de FNV acties. Die voorwaarden zijn zo streng dat een landelijke staking op Black Friday praktisch onmogelijk was.
Om een voorbeeld te geven: maar 10 procent van de transportchauffeurs en pakketsorteerders mochten staken, of 30 procent van de pakketbezorgers in dienst bij PostNL. Daarmee heeft een staking volgens de FNV niet de impact die nodig is.

Pin It
Bekeken: 2245x
Reclame