Zaterdagmiddag zijn bij het ING-kantoor aan de Koorstraat in Alkmaar vijf actievoerders van Extinction Rebellion (XR) naar binnen gelopen om te demonstreren. Ze eisen dat ING stopt met de financiering van en dienstverlening aan de fossiele industrie. De klanten van ING kunnen wel gewoon naar binnen en de actie verloopt gemoedelijk.

"ING steekt jaarlijks zo’n 8,5 miljard euro in olie, gas en kolen, waaronder ook nog altijd nieuwe projecten, waarvoor allang geen ruimte meer is in de escalerende klimaatcrisis", zo laat de actiegroep weten. Een aantal mensen van hen heeft laten weten niet te vertrekken totdat ING aan de eis voldoet: "Ik zie hoe het systeem te langzaam in actie komt en hoe tegelijkertijd de natuur- en klimaatcrisis snel groter en groter wordt. Bedrijven als ING hebben die kracht en de macht om de noodzakelijke verandering in gang te zetten. Laat ze die verantwoordelijkheid dan ook nemen"

“We voeren al langer actie, maar ING wil niet luisteren. Klanten moeten nu ook maar eens weten wat hun vertrouwde bank doet met hun geld. Die oranje leeuw heeft olie aan z’n klauwen”, aldus woordvoerder Lucas Winnips die laat weten dat ook als de vestiging sluit om 16:00 uur ze niet weg zullen gaan. "Als de ING niet aan onze eis voldoet zullen we misschien worden aangehouden. We verzetten ons nooit actief. In sommige gevallen kiezen mensen ervoor om zich passief te verzetten. Dat betekent dat ze dan naar buiten zullen worden gesleept of gedragen."

De actie eindigde uiteindelijk toen de politie de actievoerders die het pand niet wilden verlaten aanhield, naar buiten droeg en meenam. (beeld: Maaike Polder)

De Alkmaarse actie van Extinction Rebellion maakt deel uit van een landelijke actie in twintig steden waarbij in totaal in 23 publiekskantoren van de ING-bank actie wordt gevoerd. In Amsterdam en Nijmegen hebben actievoerders zichzelf vastgeketend of -gelijmd.

Pin It
Bekeken: 2588x
https://ee.itk.ac.id/data/