Met het mooie weer van de afgelopen dagen nemen veel mensen alvast een duik in het water van het Park van Luna in Heerhugowaard. Maar is dat wel zo verstandig? Zwemmen wordt ontraden vanwege onvoldoende waterkwaliteit. Wie water binnenkrijgt, heeft vanwege een hoge concentratie E. coli-bacteriën grote kans op maag- en darmklachten. Tot 15 oktober geldt er een negatief zwemadvies, tot grote teleurstelling van badgasten.

Met een graadje of 25 op de thermometer namen een hoop badgasten woensdag een verfrissende duik in het water van het Park van Luna. Een negatief zwemadvies weerhoudt lang niet iedereen ervan om even het water in te gaan. "Ja, ik heb er wel van gehoord, maar ik houd mijn mond dicht tijdens het zwemmen en als het goed is drinken de kinderen geen water dus het moet goed komen", vertelt een van de badgasten aan mediapartner NH Nieuws.

Anderen badgasten houden hun kinderen weg bij het water. "We balen er ontzettend van, we hebben jonge kinderen en we wonen hier vlak bij en heel vaak is het water te slecht om in te zwemmen. Mijn kinderen zien andere kinderen wel zwemmen en die willen dan ook. Maar de klachten die ze ervan kunnen krijgen, heb ik er niet voor over. Dan maar naar het strand."

Volgens Jorrit Voet van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn de vele vogels de mogelijke oorzaak van de hoge concentratie poepbacterie in het water. "Nu zijn de vogels weg omdat er mensen zijn, maar in de ochtend en in de avond komen ze hier massaal heen."

Het is lang niet de eerste keer dat het meertje geteisterd wordt door de poepbacterie. Eerder werden er al betonblokken geplaatst bij het strand om de ganzen weg te houden. "Dat helpt niet meer", vertelt Voet. "Ze zijn er inmiddels aan gewend. De natuur kun je niet sturen, daarom onderzoeken we nu met ecologen welke maatregelen we kunnen nemen."

De lokale VVD heeft inmiddels ook vragen gesteld aan het college, de partij wil weten welke maatregelen er genomen worden om de waterkwaliteit te verbeteren. En dat het moet verbeteren staat volgens Voet van het Hoogheemraadschap vast. "In het ergste geval kan het Park van Luna de status van zwemwater verliezen. Dat moeten we voorkomen."

Toch is er een sprankje hoop voor zwemliefhebbers. Dat er nu een permanent negatief zwemadvies is betekent niet dat je altijd gezondheidsrisico's loopt als je een plons neemt. Deze klasse wordt namelijk bepaald op basis van bacteriologisch onderzoek over een periode van vier jaar. "Het gaat dus om een gemiddelde en niet om de actuele kwaliteit van het water", vertelt Voet.

Want om de twee weken wordt er opnieuw gemeten door het Hoogheemraadschap. Hoewel je op de website zwemwater.nl als eerste het negatieve advies ziet, loont het de moeite om door te klikken op het tabje meetgegevens. Het is even zoeken, maar daar staat dat er op 25 april nog is gemeten en dat er toen niks aan de hand was. "Als je wil zwemmen en er is onlangs nog een positieve meting gedaan en het water ziet er ook niet smerig uit, dan kun je met een gerust hart zwemmen."
Pin It
Bekeken: 4399x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/