De tweede poging tot vorming van een nieuwe coalitie in de Alkmaarse gemeenteraad is in volle gang. Twee weken voerde verkenner Pieter Kos van GroenLinks verkennende gesprekken, met een weekje vakantie tussendoor. Donderdag heeft hij een tussentijds verslag verstuurd naar de gemeenteraad. Hij ziet graag dat D66 en GroenLinks weer tot elkaar komen en samen deel gaan uitmaken van de nieuwe coalitie.
Twee maanden na de verkiezingen heeft gemeente Alkmaar nog steeds geen nieuwe coalitie en een nieuw programma. D66 leidde het formatieproces, maar meerdere partijen waren ontevreden over de aanpak en stemden er op 14 april voor om GroenLinks een nieuwe poging te laten wagen. Een week later presenteerden de Groenen de Helderse wethouder Pieter Kos als nieuwe verkenner. In twee weken tijd hield hij gesprekken, met tussendoor een week vakantie, maar hoe daarna verder was nog niets over duidelijk.
"Vandaag heb ik een statusupdate verstuurd", vertelt Pieter Kos aan Alkmaar Centraal. "Ik heb met alle dertien partijen gesprekken gevoerd. Er leek een impasse te zijn ontstaan en de vraag is hoe je daar uit komt. Met D66 heb ik een verdiepend gesprek gehad, om te kijken hoe de beleving is geweest de afgelopen weken, en of de partij er voor open staat om met GroenLinks aan tafel te gaan zitten. Of er een mogelijkheid is om de pijn weg te nemen. D66 is bereid mee te werken. Die gesprekken worden de komende dagen gepland."
Kos ziet bij voorkeur een coalitie met daarin D66 en GroenLinks, wat betreft stemmen de grootste en de derde partij. "Van daaruit kijken we verder. Alle partijen willen een breed gedragen coalitie. De voorkeuren maken dat ingewikkeld, maar de partijen willen constructief een weg vinden". Hij verwacht eind volgende week met een conclusie te komen.
Hoe lang het daarna nog gaat duren voordat er een nieuwe coalitie is met een akkoord op hoofdlijnen, durft de verkenner niet te zeggen. "In zijn algemeenheid is het zo dat als partijen om tafel gaan zitten met de intentie om eruit te komen, je met een week of vier zou kunnen landen. De ene samenstelling is kansrijker dan de ander, maar iedereen zit er constructief in."
De taak van Pieter Kos zit er na zijn rapport met conclusie op. De partijen moeten het daarna met elkaar uitzoeken, eventueel met hulp van een procesbegeleider. Lachend besluit de wethouder van Den Helder: "Dan kan ik eindelijk weer eens thuis eten." (foto: GroenLinks)