Alkmaar, 22 juni 2013. Dat Alkmaar een grote keuze in kerken beidt heeft werd vrijdagavond duidelijk. Veertien kerken en de Surinaams Hindoestaanse moskee udeden mee aan de landelijke Kerkennacht. De gedachte achter de avond is om mensen een kijkje te laten nemen in de kerk, zodat iedereen met eigen ogen kan zien wat er nou eigenlijk in een kerk gebeurt. We namen een kijkje bij de Surinaams Hindoestaanse moskee, de Kapelkerk (Protestants) en de Sint Laurentiuskerk (Rooms-Katholiek).

In de moskee loopt het storm op vrijdagavond. Bezoekers van de Kerkennacht weten het gebedshuis goed te vinden. Bij binnenkomst worden de gasten verzocht hun schoenen uit te doen om vervolgens een rondleiding te krijgen door het gebouw. De goedlachse beheerder, Mahmoud, staat in de gebedsruimte iedereen vriendelijk te woord. Vragen over de Islam, over Hindoestaanse moslims en over de moskee werden geduldig beantwoord. ''Een kerk en een Moskee zijn beiden Godshuis, en die moeten altijd open zijn. Daarom doen wij mee aan de Kerkennacht'', aldus Mahmoud.

Uit de Kapelkerk aan de Laat klonk orgelmuziek. Een 19-jarige organist uit Barneveld mocht deze avond spelen op het Müllerorgel. Hans Tijsen, lid van de Protestantse Gemeente Alkmaar (PGA), is de organisator van de avond in de Kapelkerk: ''We hebben ons gericht op muziek en daarbij hoort stilte, luisteren en meezingen''. Niet alleen het orgel maar ook een bandje zorgde voor de vrolijke noot. Tijsen over de kerk: ''Wij hebben vijf kerkgebouwen waarvan er drie moeten sluiten. Dat is triest maar wel de realiteit. Aan de andere kant hebben we in Alkmaar-Noord, in de Blije Mare, een kerk waar veel jonge gezinnen kerken en waar veel jongeren actief zijn. Dit komt omdat die kerk een nieuwe weg is ingeslagen die gericht is op mensen uit de wijk, en dat slaat aan.'' Ondanks de kerkensluiting ziet Tijsen de toekomst van de PGA positief in.

De Sint Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord ging wat later open. Er was eerst nog een orgelconcert. Toen dat eenmaal was afgelopen ging ook daar de Kerkennacht van start. Kees Groenland, koster van de kerk, noemt zijn gebouw ''Het grootste vergeten monument van Alkmaar''. Groenland is blij met de kerkennacht, op deze manier kunnen meer mensen de kerk van binnen bekijken. Ondanks de mooi versierde altaren en de prachtige schilderijen aan de muur heeft de Katholieke Kerk in Alkmaar het niet makkelijk. Net als de protestantse kerk kampen ook zij met steeds minder kerkbezoekers. Toch heeft de Sint Laurentiuskerk naar eigen zeggen het ergste nu wel gehad. ''Er komen nu nog zo'n 60 mensen de mis bij wonen. Maar het stabiliseert zich, er is geen teloorgang meer'', aldus Groenland.

 

Pin It
Bekeken: 1340x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/