00:00
55
00:00

De brand van woensdagochtend heeft meerdere winkels aan het Plein in Bergen compleet in de as gelegd: naast de net opgeknapte snackbar Bello en het naastgelegen eethuis is ook kleermaker Erhan een groot deel van zijn spullen kwijt. "Het is een ravage. Verschrikkelijk", omschrijft hij de verwoesting van het veelbesproken stukje centrum.

Woensdag om 04.00 begon de fik in snackbar Bello. Snel daarna kregen Bergenaren een NL-Alert vanwege de grote rookwolken en sterke lucht die vrijkwam. De brandweer moest twee panden slopen om het overslaand vuur tegen te houden. Toch hebben bijna alle panden in het rijtje grote schade door water en rook. Ondernemer Erhan baalt flink. "We zijn al bijna twee jaar aan het vechten tegen de lockdown. Net nu we weer zijn begonnen overkomt ons dit", zegt hij.

Hij hoopt daarom op hulp van de gemeente bij de wederopbouw van het centrum, waar de afgelopen decennia sowieso veel over te doen was. De Lidl wilde hier een supermarkt vestigen, maar daar stak de gemeente Bergen een stokje voor. De appartementen in de Bakemaflat naast de winkels worden gesloopt. Mogelijk zouden de andere jaren '60 panden aan het Plein ook plaats moeten maken voor nieuwbouw. Voor de overkant ligt inmiddels een concreet plan.

Het is voor de door de brand getroffen ondernemers nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren. De locoburgemeester van Bergen laat aan mediapartner NH Nieuws weten daar voorlopig nog niet mee bezig te zijn. "Daar gaan we de komende weken wel weer naar kijken. Eerst deze gebeurtenis: dit gaat je als ondernemer en omwonende niet in de koude kleren zitten", aldus Arend Jan van den Beld.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl