Het is vrijdagmiddag, even voor 14:00 uur als we lokale voorman van Extinction Rebellion Lucas Winnips, treffen bij de Grote kerk in Alkmaar. Hij is niet blij. De Veiligheidsregio staat niet toe dat hij, tegen Black Friday protesterend, door de Langestraat trekt met zijn bont uitgedoste gevolg. "We mogen wel op het Waagplein, maar dat is natuurlijk een eind weg van de winkels die we willen bereiken, die zitten juist in de Langestraat", zo verteld hij aan Alkmaar Centraal.

Volgens Extinction Rebellion is Black Friday "de ultieme viering van het massaconsumentisme." en zijn de grenzen van wat de planeet aankan bereikt of overschreden. Om veranderingen te kunnen bewerkstelligen is het daarom af en toe nodig om "vreedzaam burgerlijk ongehoorzaam te zijn", zo vertelt Winnips. De demonstranten voegen de daad bij het woord wanneer ze, terwijl Winnips met de aanwezige handhavers in gesprek is, stilletjes via de Kerkstraat het winkelgebied proberen te bereiken.

De handhavers hebben het echter in de gaten en zetten de achtervolging in. Nog voor ze de Kerkstraat uit kunnen lopen, de Koorstraat in, worden ze gestopt. Daarbij wordt er theatraal ter aarde gestort en geroepen dat de verbijsterde handhavers rustig aan moeten doen en dat geweld niets oplost. Gewiekst houden de demonstranten de handhavers, die inmiddels om versterking hebben gevraagd bezig, terwijl een aantal van hen wegglipt en leuzen begint te roepen.

Terwijl echte versterking nog even uitblijft loopt het 'ontsnapte' groepje richting de Langestraat, gewapend met een hen door Winneps toegestopte megafoon. Het duurt dan ook niet lang voor de van papier opgelezen verklaringen door de Langestraat schallen. "Ik hou zelf van kopen, maar ik heb het afgeleerd. Dat kostte me wel een hele tijd!" De protesttocht eindigt waar het protest eigenlijk had moeten beginnen: op het Waagplein. Lucas Winnips kan haast niet anders dan heel tevreden zijn over zijn vrijmidemo.
Pin It
Bekeken: 2095x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/