Alkmaar, 23 september 2014. Het begon allemaal in 1984. Agatha Bekker en Ton Verplanke richtten in samenwerking met Marian van Zetten, die werkzaam was bij de Vest, de Alkmaarse Dichterskring op. De oprichting en wat er allemaal sindsdien gebeurd is werden zaterdag in een aangeklede garage aan de Kanaalkade herdacht en uitbundig gevierd.

Na een inleiding door Jos van Hest, docent aan de School der Poëzie, werd de kleinste (en enige?) poëziebibliotheek van Nederland (gevuld met bundels uit een gift aan Annemarie Kuster) geopend, zorgde het Dubbelkwartet Nieuwendam voor muzikale intermezzo’s, werd het eerste exemplaar van de Jubileumbundel van de dichterskring aan de wethouder van cultuur Anjo van de Ven aangeboden en traden de dichters Aurora Guds, Gerda Blees, Martin Aart de Jong, Kate Schlingemann en Joop Scholten op, die tijdens eerdere Cantina’s grote indruk hadden gemaakt. Zij maakten hun reputatie meer dan waar.

Na het slotwoord van Ton Verplanke gingen er dertig ballonnen, gevuld met gedichten, de lucht in en konden de flessen ontkurkt en de spijzen genoten.

De Alkmaarse Dichterskring kwam de eerste jaren bij elkaar thuis om te discussiëren over eigen en andermans werk, later kwam de groep bijeen in de theekoepel de Adelaarshof aan de Geestersingel, een prachtige, historische ambiance, waar destijds Nicolaas Beest nog zijn verzen voorlas. Het is tevens de ruimte waar de dichterskring vijfmaal per jaar een zogenaamde Cantina organiseert. Hierbij worden dichters van ver en uit de eigen regio uitgenodigd om te komen voordragen, meestal met een muzikale omlijsting.

Over de jaren waren er vele hoogtepunten; uitwisselingen met meerdere dichtersgroepen uit het hele land, contacten met scholen, optredens in bibliotheken, boekwinkels, café’s en kerken. Ook werden er meerdere bundels van de kring uitgegeven. 

Meer informatie op de website van de Alkmaarse Dichterskring

 20140923-dichterskring-30-jaar

Pin It
Bekeken: 1188x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/