Alkmaar, 08 mei 2014, KunstNet zendt in mei een gefilmd portret uit over Toonkunst Alkmaar. Op 23 mei geeft het koor een concert in de Grote Kerk waar o.a. ‘Le Roi David’ van Arthur Honegger wordt uitgevoerd. KunstNet filmde de repetities en vroeg aan dirigent Joosen en vier koorleden (een sopraan, alt, tenor en bas) waarom muziek en zingen zo belangrijk voor hen is, hoe ze zich op ’Le Roi David’ hebben voorbereid en wat zij persoonlijk van de compositie vinden. Toonkunst Alkmaar werd in 1874 opgericht en bestaat 140 jaar. Het koor zingt op semiprofessioneel niveau en het repertoire bestrijkt alles tussen Bach en hedendaagse componisten als Karl Jenkins.

Sinds 2004 is Marcel Joosen de dirigent. Hij vertelt over zijn ambities en de inzet, nieuwsgierigheid en het enthousiasme van het koor. Na zijn komst zijn ook moderne composities in het repertoire opgenomen en worden werken van hedendaagse componisten uitgevoerd. Op 23 mei staat in de Alkmaarse Grote kerk een bijzonder werk op het programma; ‘Le Roi David’ van Arthur Honegger. De Zwitserse componist Honegger studeerde in Parijs en behoorde tot de ‘Groupe des Six’ waarvan Satie een van de grondleggers was. ‘Le Roi David’ uit 1921 gaat over het leven van Koning David en wordt door een verteller, koor en solisten uitgevoerd. In deze expressieve compositie, totaaltheater met een spreekstem en centraal een koor dat op allerlei personages reageert, komen verschillende muziekstijlen tot uiting. Destijds werden de componisten in Parijs sterk beïnvloed door Amerikaanse jazzmuziek.

Toonkunstkoor-Alkmaar

Pin It
Bekeken: 2098x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/