Alkmaar, 13 maart 2014. AZ wist donderdagavond te winnen van Anzhi Makhachkala. Tijdens de heenwedstrijd van de achtste finales in het Europa League toernooi werd het 1-0 voor de Alkmaarders. In een halfvol AFAS Stadion kwam AZ na 15 minuten bijna op een achterstand. De bonkige Rus Bukharov kopte in eerste instantie de bal over Esteban heen, maar de doelman van de Alkmaarders wist met een ultieme poging de bal buiten het doel te houden. 10 minuten later was het opnieuw Bukharov die een enorme kans kreeg. Ditmaal speelde de spits van Anzhi Esteban uit, nu schoot hij voorlangs. In de 28e minuut kwam AZ licht tegen de verhoudingen in op voorsprong. Gouweleeuw kopte de bal tegen een Russische hand waarna de bal op de stip ging. Met enig fortuin schoot Jóhannsson de bal via de keeper in het doel: 1-0. De formatie van Dick Advocaat oogde na die treffer wat zenuwachtig en dat resulteerde nog in een schot op de lat van Anzhi. Gelukkig voor AZ bleef het voor rust bij die 1-0.

In de tweede helft was het opnieuw Anzhi met de betere kansen, ditmaal had Aliyev het vizier niet geheel op scherp. Het duel werd wat meer fysiek en dat leverde een groot aantal gele kaarten op aan beide kanten. Bij een van die beslissingen was Dick Advocaat het niet eens en had commentaar op de leiding. De Italiaanse scheidsrechter Orsato accepteerde dat niet en stuurde de trainer van AZ na 54 minuten naar de tribune. AZ kreeg hierna wat meer grip op de wedstrijd, maar beide ploegen werden niet meer gevaarlijk: het bleef bij 1-0.

Volgende week staat de return op het programma en begint AZ in Moskou met een kleine voorsprong. Jeffrey Gouweleeuw zal dan niet mee doen, hij kreeg in de 34e minuut een gele kaart en dat leverde hem een schorsing op.