Alkmaar, 13 februari 2014. Burgemeester Piet Bruinooge vertegenwoordigt het gemeentebestuur van Alkmaar op dinsdag 25 februari tijdens de herdenking van de Februaristaking 1941. De herdenking wordt gehouden in Amsterdam en bestaat uit een korte officiële plechtigheid bij en een defilé langs het monument van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. De herdenking begint om 16.45 uur. De directeur van het NIOD Marjan Schwegman, houdt een toespraak waarna actrice/columniste Funda Müijde enkele gedichten voordraagt. Aansluitend start het defilé.

25 Februari 1941: die dag staat gegrift in de Nederlandse geschiedenis. Tienduizenden kwamen in opstand tegen de Duitse nazi-bezetters. Eerst in Amsterdam, vervolgens in Hilversum en een dag later in de Zaanstreek, Utrecht, Haarlem, Velsen en Weesp. Door massaal het werk neer te leggen kwamen de arbeiders op voor de Joodse landgenoten tegen wie de vervolging was begonnen. Hiermee was de Februaristaking 1941 een feit.

Om deze moedige daad te herdenken wordt de staking jaarlijks op 25 februari herdacht. De bijeenkomst is tevens een verzet tegen discriminatie vanwege afkomst, politieke overtuiging, geloof of seksuele geaardheid. Ook wordt aandacht gevraagd voor democratische waarden en voor mensenrechten. Zolang discriminatie bestaat, blijft herdenken een noodzaak.






Pin It
Bekeken: 1091x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/