De podcast Cultuurbuur gaat over voorbijgangers en passanten. Ingrid Koens gaat wekelijks in gesprek met kunstenaars, dichters, gedreven mensen met een verhaal en met talent om de hoek.
Deze Cultuurbuur duiken we in de voedselbank: van lokaal initiatief tot levensreddend netwerk. In 1967 begon John van Hengel in Arizona iets dat de wereld zou veranderen. Na een ontmoeting met een alleenstaande moeder met tien kinderen, wist hij een supermarkt te overtuigen om overtollig voedsel te doneren in plaats van het weg te gooien. Dat simpele gebaar was het begin van de allereerste voedselbank. St. Mary’s Food Bank werd opgericht — en het idee verspreidde zich als een lopend vuurtje door de Verenigde Staten. Pas jaren later, in 1984, volgde Europa. Frankrijk had de primeur. Want ook hier kampte men met een schrijnend contrast: aan de ene kant overvloed en verspilling, aan de andere kant groeiende armoede. En Nederland? Die was laat. Pas in 2002 werd in Rotterdam de eerste voedselbank geopend. Sindsdien is er veel veranderd. Vandaag de dag zijn voedselbanken actief in 17 Europese landen, verenigd in de Europese Federatie van Voedselbanken. En wat velen niet weten: deze organisaties draaien volledig op de inzet van vrijwilligers. Hun missie is helder: voedselverspilling tegengaan en mensen in nood helpen. Een krachtig voorbeeld van hoe medemenselijkheid, organisatie en actie hand in hand kunnen gaan. Ken jij iemand die voedselsteun nodig heeft? Of wil je zelf vrijwilliger worden of voedsel doneren? Kijk dan eens op de site van voedselbankalkmaar.nl Elke hulp telt.
Cultuurbuur is een podcast van Ingrid Koens en Streekstad Centraal, is te vinden op de bekende podcastplatformen. en natuurlijk via de app van streekstadcentraal, Android en iOS.
Deze Cultuurbuur duiken we in de voedselbank: van lokaal initiatief tot levensreddend netwerk. In 1967 begon John van Hengel in Arizona iets dat de wereld zou veranderen. Na een ontmoeting met een alleenstaande moeder met tien kinderen, wist hij een supermarkt te overtuigen om overtollig voedsel te doneren in plaats van het weg te gooien. Dat simpele gebaar was het begin van de allereerste voedselbank. St. Mary’s Food Bank werd opgericht — en het idee verspreidde zich als een lopend vuurtje door de Verenigde Staten. Pas jaren later, in 1984, volgde Europa. Frankrijk had de primeur. Want ook hier kampte men met een schrijnend contrast: aan de ene kant overvloed en verspilling, aan de andere kant groeiende armoede. En Nederland? Die was laat. Pas in 2002 werd in Rotterdam de eerste voedselbank geopend. Sindsdien is er veel veranderd. Vandaag de dag zijn voedselbanken actief in 17 Europese landen, verenigd in de Europese Federatie van Voedselbanken. En wat velen niet weten: deze organisaties draaien volledig op de inzet van vrijwilligers. Hun missie is helder: voedselverspilling tegengaan en mensen in nood helpen. Een krachtig voorbeeld van hoe medemenselijkheid, organisatie en actie hand in hand kunnen gaan. Ken jij iemand die voedselsteun nodig heeft? Of wil je zelf vrijwilliger worden of voedsel doneren? Kijk dan eens op de site van voedselbankalkmaar.nl Elke hulp telt.
Cultuurbuur is een podcast van Ingrid Koens en Streekstad Centraal, is te vinden op de bekende podcastplatformen. en natuurlijk via de app van streekstadcentraal, Android en iOS.