"Die voetgangersbrug over het spoor wordt gewoon een uitkijkpunt voor toeristen!" Els Meurs van de stichting Heilloze Weg kan er niet over uit dat Natuurmonumenten meewerkt aan nieuwe paden, een brug en een tunnel in het Heilooërbos. "Al die extra wegen trekken alleen maar meer bezoekers aan. Dat kan nooit goed zijn voor de natuur."
Wat is de nut en noodzaak van al die plannen, vragen de mensen van Heilloze Weg zich af in een open brief aan de natuurorganisatie. Natuurmonumenten is de eigenaar van landgoed Nijenburg en het Heilooërbos. Leden van Heilloze Weg zijn ook lid van de natuurorganisatie, maar hier begrijpen de verschillende natuurbeschermers elkaar niet meer.
De leden van Natuurmonumenten kregen begin deze maand een brief met het verzoek om donaties om leefgebied voor egels in Nederland te redden. Dat wordt bedreigd door versnippering van natuurgebieden. Els Meurs heeft de bedelbrief hoofdschuddend gelezen. "Die egels scharrelen niet lang meer rond als Natuurmonumenten zelf de versnippering en verstoring van natuurgebieden gedoogt. In Heiloo steunen ze dat zelfs actief." Volgens haar geldt dat in het Heilooërbos en de Baafjespolder niet alleen voor egels, maar ook voor de eekhoorns, marterachtigen, hazen, grutto’s en andere kwetsbare soorten. (tekst loopt door onder de foto)
Els Meurs is zelf al jarenlang betrokken bij de veilige oversteek van de padden tijdens de voorjaarstrek in het Heilooerbos. "Het wordt daar alleen maar drukker. De fietspaden worden steeds breder en met alle elektrische fietsen, scooters en fatbikes rijden ze allemaal veel sneller. Als er ook een fietstunnel komt en een nieuw fietspad door de polder naar Alkmaar, neemt de verstoring van de natuur alleen maar toe. Dat voetgangersbruggetje wordt zeven meter hoog. Dan kan dat zelfs een uitkijkpunt worden dat toeristen trekt. Als ze de natuur voorop stellen in het landgoed, laat ze daar dan zorgvuldiger mee omgaan."
Meurs vindt de plannen van Natuurmonumenten volstrekt onverantwoord: "Natuurmonumenten is veel te snel overstag is gegaan voor de duurste en minst milieuvriendelijke oplossing."
Natuurmonumenten heeft de open brief van Heilloze Weg vorige week ontvangen. Daarin roept de stichting op om eerst gedegen onderzoek te doen naar nut en noodzaak en lange-termijneffecten op het kwetsbare gebied. Meurs waarschuwt dat Heilloze Weg waarschijnlijk naar de bestuursrechter stapt als Heiloo de vergunningen verstrekt. De stichting vraagt dan mogelijk een eindoordeel aan de Raad van State: "Daar gaat het bestuur over, maar het lijkt me wel logisch ja".
Natuurmonumenten reageert deze week op de open brief met een brief aan de gemeenteraad, waarin ze uitleggen dat de nieuwe voorzieningen bij het spoor nodig zijn zodat bezoekers het totale landgoed kunnen beleven. Ze nodigen de raadsleden uit om op zaterdagochtend 11 januari langs te komen om hun kant van het verhaal aan te horen. Meurs overweegt om dan ook langs te komen: "Dat gaan we nog in het bestuur bespreken."