Het wordt oppassen geblazen in de natuurgebieden van Natuurmonumenten. De eigenaar van natuurgebieden trekt volgend jaar de teugels aan op Landgoed Nijenburg en in het Heilooërbos. Er komen meer huisregels en de boswachters gaan er strenger op controleren.
De maatregelen zijn volgens Natuurmonumenten nodig omdat het steeds drukker wordt in de natuur. Op landgoed Nijenburg en in het daarbij horende Heilooërbos verwelkomt Natuurmonumenten elk jaar tienduizenden bezoekers. Sinds corona zet die stijging door, stelt boswachter Mariska van der Leij. Dat vraagt om maatregelen, want de natuur heeft eronder te lijden.
"We krijgen ook regelmatig klachten van bezoekers", vertelt Mariska aan NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. "Dat gaat vaak over loslopende honden waar dat niet mag, maar ook over andere overlast." Een basisregel die bijvoorbeeld vaak overtreden wordt is dat mensen van wandelpaden afgaan en honden worden losgelaten.
Daarom benadrukt ze nog eens dat mensen dat niet moeten doen. Daarnaast worden de regels voor commercieel gebruik aangescherpt. Zo mag je per begeleider nog maximaal drie honden meenemen. Sportgroepen die het bos gebruiken moeten toestemming vragen en meebetalen aan het behoud van de natuur.
Het valt Natuurmonumenten op dat er steeds meer commerciële partijen zijn die hun geld verdienen in natuurgebieden. "Als je als professioneel yogadocent of sporttrainer gebruikmaakt van ons landgoed, dan vinden wij het niet meer dan redelijk dat je dat met ons afstemt", zegt Mariska.
Ook moeten dit soort partijen een kleine afdracht doen. "Je maakt gebruik van faciliteiten die niet van jou zijn en geld kosten om te onderhouden."
Mariska loopt als boswachter zelf vaak in het bos, maar ze is niet de enige die de regels zal handhaven. Natuurmonumenten heeft dit jaar drie extra boswachter-boa’s voor toezicht en handhaving.
De verscherpte huisregels moeten de druk op de natuur verminderen. "Als boswachter vind ik het geweldig dat zoveel mensen genieten van het prachtige landgoed, maar we moeten het wel een beetje blijven reguleren", zegt Mariska.
"Het lijkt allemaal wat flauw, maar we zijn een vereniging die de natuur beschermt en willen ook dat de volgende generaties hiervan kunnen genieten."