Op voet van oorlog zou gemeente Alkmaar komen te staan met wooncorporaties. Pittige woorden van Tineke Bouchier (GroenLinks) over de kaders voor het nieuwe erfpachtbeleid van het Alkmaarse college. De woorden ondersteunden een motie van afkeuring tegen wethouder Anjo van de Ven, die bij voorbaat gedoemd leek. Inderdaad; de coalitie hield de rangen gesloten.
Het huidige erfpachtbeleid loopt na 50 jaar langzaamaan op zijn einde. De eerste contracten verlopen in 2028. Het college van B&W kan zelf nieuw beleid vaststellen en besloot een aantal rekenmethoden aan te passen. Zo wordt voor sommige categorieën (deels) overgestapt van WOZ-waarde naar grondprijs als basis. Ook moet de termijn 25 jaar worden.
Werkgroep Erfpacht Alkmaar en wooncorporaties vinden dat er weinig is gedaan met hun vragen en bezwaren over onder andere de canonpercentages en grondprijzen. De corporaties vrezen duurder uit te zijn, ondanks 25 procent korting op de factor grondprijs. Dat zou huurprijzen verhogen en plannen voor 200 sociale huurwoningen naar de prullenbak verwijzen.
GroenLinks, PvdA, Leefbaar Alkmaar, SP en Partij voor de Dieren vielen de werkgroep en de corporaties bij en kwamen zelfs met een motie van afkeuring voor wethouder Anjo van de Ven. Een tik op de vingers, zeg maar. Vanuit de coalitie werd erkend dat de plannen aanvankelijk onduidelijk waren, maar ook werd gesteld dat de wethouder wel degelijk heeft geluisterd, getuige ook een aantal aanpassingen in het concept. (tekst gaat verder onder de foto)
Wethouder Anjo van de Ven betreurde dat de Werkgroep Erfpacht en wooncorporaties zich niet goed gehoord voelen, ook al is uitvoerig overlegd. Op de vele verzoeken, ook vanuit de coalitie, om nog eens in gesprek te gaan zei ze: "Na vanavond, nadat wij al uw wensen en bedenkingen hebben opgehaald, en vóórdat wij een definitief besluit moeten gaan nemen, gaan we natuurlijk nog even in overleg met corporaties en wat mij betreft ook met de Werkgroep Erfpacht. En dan zoeken we binnen het kader dat er nu ligt, en de wensen en bedenken zoals wij die oordelen, naar de ruimte die er nog is." De wethouder zegde hierover terugkoppeling toe.
Daarbij zei Van de Ven maatwerk niet meer dan redelijk te vinden. De eerste erfpachtcontracten verlopen in 2028. Daarna zal meer duidelijk worden wat de effecten van het nieuwe beleid zijn , stelde de wethouder.
Voorzitter Anja Schouten wilde daarna vaart maken, door de tweede termijn voor 23:00 uur af te ronden, zonder ruimte voor interrupties, "Er is al zó ontzettend veel over gesproken, de standpunten zijn helder, de argumenten zijn helder." Met name GroenLinks en ChristenUnie protesteerden - "U slaat de democratie dood". Een meerderheid van de raad stemde voor doorzetten. De CU en ook de FVD verlieten de vergadering uit protest.
De motie van afkeuring werd afgekeurd door coalitiepartners D66, OPA, VVD, BAS, CDA. Alle voorstellen tot wijzigingen aan het kader voor het erfpachtbeleid strandden net zoals de motie met 21 tegen 14, behalve het amendement om toch vast te houden aan een erfpachttermijn van 50 jaar. Daar werd unaniem positief op gestemd.