Het bestemmingsplan voor de nieuwe woonwijk Zandzoom in Heiloo wordt dit jaar niet meer vastgesteld. De gemeenteraad zou het in december behandelen, maar dat gaat (weer) niet door. Burgemeester en wethouders durven het nog niet aan. Er is nog geen 'volle overtuiging' dat het plan standhoudt bij de Raad van State. PvdA-fractievoorzitter Annemarieke Nierop is niet verbaasd: "Het overviel me wel, maar het verraste me niet."
Deze woensdag zou er een raadsinformatieavond zijn over bestemmingsplan Zandzoom. Daarna kon de gemeenteraad er iets van vinden, waarna het besluit op 16 december kon worden genomen. In een memo aan de raad laat het college nu weten dat er minstens drie maanden extra nodig is. Het wordt nu minimaal maart volgend jaar.
Een waterdicht bestemmingsplan is wel nodig, want de stichting Heilloze Weg heeft al aangekondigd dat het opnieuw in beroep zal gaan tegen elk nieuw bestemmingsplan voor de woonwijk. Twee vorige bestemmingsplannen werden na bezwaar van de stichting vernietigd door de Raad van State.
Projectwethouder Vennik houdt vol dat er geen stikstofprobleem meer speelt bij dit bestemmingsplan, maar met die opvatting staat de gemeente lijnrecht tegenover de stichting Heilloze Weg. Die stelt dat het stikstofprobleem daar nog lang niet is opgelost. Het toont dat aan met correspondentie tussen de rechtbank en advocaten van de provincie. Daaruit blijkt dat de rechtbank geen uitspraak kan doen in een beroepsprocedure omdat Heiloo aanvullende vragen na een stikstofonderzoek niet beantwoordt. (tekst gaat verder onder de foto)
PvdA-fractievoorzitter Annemarieke Nierop vertrouwt op de woorden van de wethouder dat er geen stikstofprobleem meer is bij het bestemmingsplan voor Zandzoom, maar meent dat er bij het bestemmingsplan indirect stikstof wel in de weg zit: "De verkeersproblemen die de nieuwe wijk geeft, kunnen alleen opgelost worden als er ook een nieuwe aansluiting komt op de A9. En bij dát bestemmingsplan ligt de stikstofproblematiek nog dwars."
Tot vorige week dinsdag was nog het plan om het bestemmingsplan Zandzoom voor besluitvorming naar de raad te sturen. Zelfs de milieueffectrapportage was klaar. (tekst gaat verder onder de foto)
Maar na de collegevergadering leek de twijfel toch weer toe te slaan. De schoen lijkt vooral te wringen rond het thema verkeer. Het college schrijft: 'Wij hechten aan een zorgvuldige en nauwkeurige beantwoording van de zienswijzen en hebben daar aanvullende informatie voor nodig.'
"Zo gaat het al jaren", stelt raadslid Annemarieke Nierop. "De ene keer ligt het aan stikstof, dan weer aan de milieueffectrapportage, nu dan aan verkeer. En een aansluiting op de A9 is dan niet het enige knelpunt", licht ze toe.
"Circa 1300 woningen erbij betekent meer mensen die per auto door het dorp rijden, op weg naar werk, station, bouwmarkt of winkelcentrum. Die pakken echt niet alleen maar de fiets of openbaar vervoer." Veel ingediende zienswijzen van kritische inwoners gaan daarom over de afwikkeling van het verkeer. (tekst gaat verder onder de foto)
Els Meurs van stichting Heilloze Weg denkt niet dat het bestemmingsplan voor Zandzoom over drie maanden wel waterdicht is. "Dat zeggen de bestuurders alleen om de eigen achterban rustig te houden: vooral de projectontwikkelaars, die mogen niet afhaken. Wij denken niet dat de extra stikstofuitstoot van de nieuwe bewoners is weg te poetsen. Je moet dan uitstoters van minstens zoveel stikstof zien te vinden die daarmee stoppen. Die zijn er in deze omgeving niet."
Het college van B&W verwacht daarentegen wel voor alles een oplossing te vinden, maar heeft dus eerst nog 'aanvullende informatie nodig', zo schrijft het in de memo aan de gemeenteraad. 'Zodra dit gereed is zullen wij u hierover informeren in een bijeenkomst, gepland op 26 februari 2025', zo valt te lezen.