Reclame

Het zijn er niet veel, maar ook de Leeghwaterbrug in Alkmaar heeft ze: buren. Omwonenden van de belangrijke brug in de N242 over het Noordhollandsch kanaal klagen over geluidsoverlast van de brug, vooral als er zwaar verkeer overheen rijdt. De provincie Noord-Holland is nu - als eigenaar van de brug - in actie gekomen.

Op een gemiddelde werkdag rijden er zo'n 80.000 voertuigen over de brug. Hinder is er vooral van het oudste brugdek, waar tegenwoordig het verkeer richting Heerhugowaard gebruik van maakt. Dat trilt als er (zwaar) verkeer over rijdt. (tekst loopt door onder de foto)

Omwonenden ervaren geluidsoverlast van het brugdek van de Leeghwaterbrug als zwaar verkeer richting Heerhugowaard passeert (foto: Streekstad Centraal)


Uit eerder onderzoek bleek dat de bouten van het wegdek regelmatig moeten worden aangedraaid, waardoor het geluid afneemt. Ook de bouten van de vangrail die langs de weg staat trillen langzaam los. Bovendien blijkt de voeg in het wegdek beschadigd, en dat geeft ook extra geluidshinder. De kwalen die zijn ontdekt, zorgen behalve voor geluidsoverlast ook voor snellere slijtage. 

Afgelopen vrijdag zijn de bouten van het brugdek aangedraaid. Dat kon vanaf de onderkant van de brug, waardoor het wegverkeer er geen last van  had. Het werk aan de vangrail en de voeg zijn nog niet gepland en volgen later.

Daarna voert een onafhankelijk geluidsbureau metingen uit naar het effect van de maatregelen. Mogelijk zijn hierna nog aanvullende maatregelen nodig.
Pin It
Bekeken: 571x
Reclame