Reclame

Uren voordat in april 2023 de Syrische vluchteling Elias Assad aan de Kapellaan in Heiloo zijn dood vond, kocht verdachte Emad A. (51) een mes, bijl, zaag, schoonmaakmiddelen en vuilniszakken die hij later gebruikte om het 38-jarige slachtoffer te doden, in stukken te hakken en sporen uit te wissen. Dat levert voor justitie de verdenking op van moord met voorbedachte rade: "Al zijn gedragingen zijn doelbewust: een vooraf bedacht plan dat wordt uitgevoerd.". Nee, 'zelfverdediging', als we zijn advocaat moeten geloven.

De rechtbank had twee dagen uitgetrokken om beide versies aan te horen tijdens de rechtszaak tegen de 51-jarige Egyptische Amsterdammer. De moeder van het slachtoffer kwam ervoor uit Syrië. Ze moest gruwelijke details aanhoren hoe haar zoon aan zijn einde kwam, door toedoen van Emad A..

De Egyptenaar, die net gescheiden was, zocht zijn toevlucht in Heiloo en kreeg eerst een kamer in het klooster toegewezen. Later mocht hij tijdelijk in het huisje logeren naast het terrein van Onze Lieve Vrouw Ter Nood. Vanuit daar mocht hij op zoek naar een eigen woning.

Foto van een man met bril en baard voor een stadslandschap met een historisch gebouw. Het slachtoffer, de 38-jarige Syrische vluchteling Elias Assaf (Foto: NH Nieuws)


Op 11 april 2023 had hij er in de middag zijn voormalige collega van een Italiaans restaurant in het centrum van Amsterdam uitgenodigd. Op camerabeelden is te zien dat het tweetal het huisje binnenloopt na een wandeling in het bosrijke gebied. Die camerabeelden bevatten ook geluid.

Daar is even later een ruzie op te horen en een man die 'ai, ai' roept, en 'ik smeek je'. Een buurtbewoner hoort de ruzie en verklaart later dat het klinkt alsof twee mannen elkaar afmaken. Volgens Emad A. is hij het die 'au, au' in het Arabisch schreeuwt.

NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal, is donderdag en vrijdag bij de rechtszaak aanwezig. De verslaggever hoort hoe de moeder van Elias dat geëmotioneerd tegenspreekt. Zij zegt de stem van haar zoon te herkennen. (tekst gaat verder onder de foto)

Een bakstenen huis met een schuin dak, omgeven door bomen en struiken, gefotografeerd door bladeren in de voorgrond. De woning waar de Syrische vluchteling Elias Assaf aan zijn einde kwam door toedoen van Emad A. (foto: Maaike Polder/ NH Nieuws)


De verdachte heeft een eigen versie wat zich precies in het huisje heeft afgespeeld. Volgens hem viel Elias hem, kort na binnenkomst, plotseling aan en beet hem. Hij moest zich daartegen verdedigen door hem te duwen en te slaan. Elias komt met zijn hoofd tegen een muur en samen vallen ze op de grond: Elias bleek overleden.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een heel andere lezing. Verdachte Emad A. kocht in de ochtend van 11 april verschillende spullen waarmee je een moord kunt plegen en een lichaam wegmaakt. "Een bijl, zaag, mes, vuilniszakken en schoonmaakmiddelen", somt de officier van justitie op.

Volgens Emad A. kocht hij die spullen om een douche te maken in het huisje. De officier verwijst dat verhaal naar het land der fabelen. Dat hij daarna het lichaam probeert weg te maken, noemt het OM stuitend. Emad A. zegt zelf dat hij uit paniek handelde toen hij het lichaam in zeven stukken zaagde, in vuilniszakken stopte en in koffers uit het huisje reed. Maar het OM ziet geen paniek en toont dan in de rechtszaal camerabeelden van buiten het huisje.

Hij dumpt de telefoons van zijn slachtoffer en in Duitsland begraaft hij de romp van Elias. De andere lichaamsdelen worden in zijn auto gevonden na zijn arrestatie in Nijmegen.

Waarom hij Elias doodde, vertelt hij niet, tot ongenoegen van het OM. Die heeft zelf wél een idee over zijn motief. De verdachte zou samen met Elias plannen hebben om een horecazaak over te nemen. "Elias had wel geld, de verdachte niet. Daarnaast had Emad A. bij verschillende mensen schulden en vergokte hij zijn geleende geld in het casino."

Het OM wil A. 24 jaar achter de tralies voor moord en het wegmaken van een lichaam. "Hij heeft Elias onder valse voorwendselen met een duidelijk plan naar het huisje gelokt. Hij heeft hem verstikt en zijn lichaam onteerd door het in stukken te zagen. Beestachtig en respectloos." De officier acht de Egyptische Amsterdammer volledig toerekeningsvatbaar.
Pin It
Bekeken: 131x
Reclame