Reclame

Zet honderden 11- en 12-jarigen bij elkaar en moedig ze aan om te racen, te  timmeren of te boren en te zagen. Dat levert een oorverdovend kabaal op in de Stadsfabriek in Alkmaar. Sommige begeleiders en docenten moeten periodiek op adem komen in de rust van de buitenplaats bij de Stadsfabriek. De kinderen zelf lijken daar geen enkele last van te hebben. "Dit is chill!"

Het Van der Meijcollege, PCC Oosterhout en het Trinitas College hebben de locatie uitgekozen om basisschool leerlingen in de regio kennis te laten maken met techniek. "We proberen een vonkje te veroorzaken bij de kinderen."

Dus konden donderdag en vrijdag ruim 1.100 kinderen kennis maken met  loodgieters, edelsmeden, elektrotechneuten  en nog veel meer technische professionals. Ook de soldeerbouten, polijstmachines en andere gereedschappen waarmee ze hun arbeid verrichten, zagen veel kinderen voor het eerst in hun leven. (tekst gaat verder onder de foto)

Kinderen werken aan een elektronica-project aan een tafel met schakelaars en bedrading, begeleid door een volwassene. "Techniek is een van de weinige vakken waar je gewoon mag afkijken. Je leert alleen maar van elkaar als je ziet welke oplossing iemand anders heeft bedacht", zegt docent John Hoedjes. (foto: Streekstad Centraal)


Docent John  Hoedjes van De Viaan staat bij een workshop waar leerlingen van hout een dobbelsteen kunnen maken of met metaal aan de gang kunnen. "Dit is de basis. Hier krijgen ze gevoel voor het materiaal waarmee ze kunnen werken. Als ze hiermee uit de voeten kunnen, ontstaat ook het enthousiasme voor alle andere technieken." Hoedjes wil zelf niet zo veel uitleggen aan de basisschoolleerlingen, maar laat dat liever over aan leerlingen van De Viaan. "Zij kunnen het beste overbrengen waarom zij enthousiast zijn over het praktijkonderwijs dat wij te bieden hebben."

Die aanpak blijkt bijna overal aan te slaan. Joni, die op het PCC Oosterhout de vmbo-opleiding Voertuigtechniek volgt, heeft de volle aandacht van de kinderen als ze bij haar workshop laat zien hoe je vakkundig met wat polijsten en wrijven lichte krasjes verwijdert van een motorkap: "Als de krassen maar niet te diep zitten." (tekst gaat verder onder de foto)

Kinderen en een volwassene nemen deel aan een workshop waarbij ze kleine plastic auto's in elkaar zetten aan een tafel. Tata Steel liet kinderen zelf een plastic raceautootje bouwen, waarmee ze op een racebaan de strijd met elkaar konden aangaan. (foto: Streekstad Centraal)


Schooldirecteur Johan Dekker van PCC Oosterhout wil bij de kinderen van groepen 7 en 8 een vonkje veroorzaken voor techniek: "Jeetje, wat is dat leuk en veelomvattend. En dan is het aan ons om dat vonkje tijdens hun schoolcarrière om te zetten in een vlammetje en te zorgen dat ze uiteindelijk in de techniek een baan vinden." En de aanpak blijkt succesvol: "Basisscholen die eenmaal hebben meegedaan met dit PET-evenement, komen elk jaar weer terug."

Dekker maakt zich zorgen om het enorme tekort aan techneuten op de arbeidsmarkt. "Iedereen wil maar naar de havo en universiteit. 100.000 mensen zijn bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als coach omdat ze denken dat ze anderen kunnen vertellen hoe die hun leven beter kunnen inrichten. Maar de duizenden mensen die de komende jaren nodig zijn voor werk aan het elektriciteitsnet, kan Alliander nergens vinden."

Kinderen spelen met een racebaan. Racen met je zelfgebouwde raceautootje op de grote racebaan van Tata Steel (foto: Streekstad Centraal)



Het Promotie Evenement Techniek (PET) in Alkmaar voor basisscholen in Noord-Kennemerland vindt jaarlijks plaats. De workshops worden elk jaar in de maand oktober georganiseerd door de vmbo's en havo/vwo-scholen en hebben tot doel de leerlingen kennis te laten maken met bètavakken en techniek.

Behalve de scholen presenteert ook het bedrijfsleven zich, dat veel last heeft van de tekorten aan techneuten. Zo zijn Tata Steel en Alliander aanwezig, maar ook een lokaal bedrijf zoals Beentjes Grond- Weg- en Waterbouw.


Pin It
Bekeken: 530x
Reclame