Reclame

Een datalek in mei is voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) uiteindelijk zonder grote gevolgen gebleven. Uiteraard blijft het wel een vervelende kwestie, maar de suggestie dat het waterschap door de datadiefstal achterbleef met de verzending van aanslagen is niet juist. Dat laat het waterschap weten aan Streekstad Centraal.

"Het is al even geleden", reageert Marsja Ros, woordvoerder van HHNK, op vragen over een spraakmakende datadiefstal. "Het dateert uit mei." Toen werd het waterschap opgeschrikt door het bericht dat Addcom, de landelijke verwerker van post en berichten, was gehackt. Ook HHNK maakt gebruik van de diensten van Addcom.

"Addcom is een ICT-leverancier", legt Ros uit. De hack van Addcom werd uiteindelijk afgekocht, er is dus losgeld betaald aan de hackers. Maar dat is niet via HHNK gegaan, benadrukt Ros. (tekst gaat door onder de foto)

Het kantoor van HHNK in Heerhugowaard. (foto: Streekstad Centraal) Het kantoor van HHNK in Heerhugowaard. (foto: Streekstad Centraal)


Het klopt wel dat de hackers toegang kregen tot adressen en andere gegevens. Maar daarbij zou het niet zijn gegaan om bijvoorbeeld telefoonnummers of e-mailadressen van gewone burgers, relativeert het waterschap.

Ook de rekeningen konden dus gewoon worden verstuurd. "De aanslagen met dagtekening 31 mei zijn uitsluitend per post verzonden", vertelt de woordvoerder daarover. Dat was alleen van korte duur: "Een aantal dagen na de dagtekening was de aanslag beschikbaar als download via MijnHHNK."

En daarmee kon het gewone besturen van polders, dijken en waterwegen gewoon doorgaan. Ook de administratie bleef op punt. "Ons werk heeft er niet onder geleden", bevestigt Ros. Het onderzoek naar de precieze toedracht van het datalek bij AddCom loopt nog. (foto bovenaan: HHNK)
Pin It
Bekeken: 298x
Reclame