Reclame

Vroonermeer-Noord is voor ov-reizigers niet de best bereikbare wijk van Alkmaar. Er loopt geen buslijn doorheen, en de dichtstbijzijnde haltes liggen ook niet direct aan de rand. De provincie kreeg daar geen verandering in, maar een nieuwe poging van de gemeente was wel succesvol. Er komt nog steeds geen lijn door de wijk, maar de haltes aan de randen komen wel dichterbij. Wethouder Christiaan Peetoom is tevreden en noemt het een "grote verbetering".

Vroonermeer-Noord is 1 kilometer lang, en vanaf het meest zuidelijke punt is het 300 meter wandelen voor bus 4 vanaf de Multatulilaan. Vanaf de noordkant is het 700 meter naar bus 10 in Sint Pancras. In de Visie Mobiliteit en Bereikbaarheid 2017-2027 staat echter het streven naar een maximale loopafstand van 400 meter voor minimaal 90 procent van de huishoudens Alkmaar.

De VVD-fractie drong eind 2022 aan op actie. De gemeente benaderde Connexxion en de provincie om samen voor een betere aansluiting van de wijk te zorgen. De uitkomst heeft een tijd op zich laten wachten, maar er komt nu dus verbetering. (tekst gaat verder onder de foto)

Satellietbeeld van een stedelijk gebied met dichtbebouwde straten, een centraal gelegen waterpartij en groene velden rondom. Vroonermeer-Noord. Een gedateerde luchtfoto, maar het gaat om het in beeld brengen van de afstanden. (foto: Bing)


"Na uitgebreid onderzoek is er een oplossing gevonden", laat wethouder Christiaan Peetoom weten. "Er worden nieuwe bushaltes aangelegd die dichtbij de wijk liggen en deze zullen worden aangedaan door bestaande buslijnen. Vanaf december 2024 zullen de bussen (lijn 4, red.) halteren bij rotonde De Keesman. Er wordt hier op korte termijn twee tijdelijke haltes aangelegd. In het voorjaar van 2025 worden deze definitief gemaakt én wordt een halte aangelegd bij rotonde De Helling."

De halte bij rotonde van De Helling wordt het nieuwe begin- en eindpunt van buslijn 2. Nu is het verste punt nog aan de Stiermarkenweg bij de Laan van Keulen.

Peetoom is blij met de deal met het ov-bedrijf. "Het voorstel is de enige mogelijkheid om de Vroonermeer-Noord te bedienen zonder dat het ten koste gaat van bestaande buslijnen. We vinden dit voorstel een grote verbetering ten opzichte van de huidige situatie en we voldoen hiermee aan de doelstelling uit het coalitieakkoord. Voor de lange termijn blijven we het gesprek voeren met de Provincie Noord-Holland", besluit de wethouder.
Pin It
Bekeken: 923x
Reclame