Reclame

Zonder ontheffing of te laat de Alkmaarse binnenstad inrijden, of midden op de dag op je scooter de voetgangerszone in? Daar kún je nu nog wel mee weg komen. Maar dat gaat veranderen. De gemeente breidt het arsenaal camera's dat kentekens kan 'lezen' flink uit en gaat strakker handhaven.

In totaal worden achttien nieuwe camera's met kentekenregistratie rond de voetgangerszone en de ontheffingszone opgehangen, vijf daarvan ter vervanging van gewone camera's. "Dit doen wij om de binnenstad aantrekkelijk te houden voor het winkelend en recreërend publiek en om de nachtrust te bewaren voor bewoners", licht wethouder Christiaan Peetoom toe. "Er gelden namelijk verkeersverboden in de binnenstad maar deze worden geregeld genegeerd."

De huidige camera's zijn vooral gericht op verkeer dat de ontheffingszone binnen rijdt. De nodige 'bezoekers' zonder vergunning weten hoe ze de camera's kunnen omzeilen of rijden vlak voor de sluitingstijd naar binnen, om vervolgens veel te laat weer naar buiten te rijden. Maar straks gaat dat dus niet meer. (tekst gaat verder onder de afbeelding)

Verkeersbord met toegangsbepalingen op een straat in een stadscentrum, met omliggende huizen en winkels. Verkeersborden op de Laat tonen wie wanneer wel of niet de zone in mag rijden. (foto: Streekstad Centraal)


Onopgemerkt de voetgangerszone in rijden met een brommer of snorfiets is er straks ook niet meer bij, want ook daartegen worden kentekencamera's opgehangen. Dat zal waarschijnlijk even wennen worden voor bezorgers. Straks moeten ze dus een stukje wandelen, en iets meer geduld moeten hebben.

Zodra alle verkeersborden op het strengere handhavingsregime zijn aangepast, kan er ook echt gehandhaafd worden. De eerste twee weken zullen overtreders er nog vanaf komen met een waarschuwing, maar daarna kunnen ze een brief met een boete op de mat verwachten.

Kaart met locaties van werkende camera's, bestaande camera's ter vervanging, nieuwe locaties en vaste palen of te smalle plekken in een stadswijk. Een overzicht van de bestaande camera's en de nieuwe die worden geplaatst. (bron: gemeente Alkmaar)

Pin It
Bekeken: 856x
Reclame