Reclame

Imkers spreken van een plaag. De Aziatische hoornaar duikt op steeds meer plekken in de regio op en dat is slecht nieuws voor bijen, vlinders en nog meer insectensoorten. En ook voor ons mensen. Afgelopen weekend werd een groot nest ontdekt boven het drukke fietspad langs de Zanderssloot in Alkmaar. Maandag is het verwijderd. "Net op tijd."

De kolonie Aziatische hoornaars zat er al eventjes want het nest, dat ter hoogte van het vroegere AZ-stadion boven het fietspad hing, was bijna zo groot als een skippybal. Nu de bladeren vallen is hij beter te zien. Daardoor is het nest ook minder beschut. Dondert het tijdens een herfstige windvlaag naar beneden, dan zullen de bewoners zich daar behoorlijk druk over maken. "Dan moet je niet de buurt zijn", vertelt ongediertebestrijder Jasper den Bakker tegen NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. Aziatische hoornaars kunnen ook behoorlijk agressief zijn naar mensen.

Maar de exoot is vooral een probleem voor andere insecten. Ze jagen op bijen, vlinders en nog veel meer soorten. En daar zijn ze erg goed in, mede dankzij hun formaat. Imkers spreken van een plaag. Daarom heeft de imkergroep Noord-Holland Midden een zoekgroep opgericht, waar zich inmiddels zo'n dertig collega's bij hebben aangesloten. (tekst gaat verder onder de foto)

Twee personen buiten, een hurkend bij een afgesloten plastic bak, omringd door groen. Het verwijderde nest met Aziatische hoornaars wordt in een grote plastic box gestopt om veilig af te voeren. (foto: NH Nieuws)


"Het nest kan je beter verwijderen, want anders heb je volgend jaar 50 à 75 nieuwe nesten", beaamt Jasper den Bakker. "De eerste nestjes beginnen allemaal laag aan de grond, maar het wil ook wel eens voorkomen dat ze grote nesten laag hangen, en dan wordt het wel problematisch." Zijn bedrijf verwijdert nu gemiddeld zo'n vijf nesten per dag.

Den Bakker hoort ook van steeds meer nesten, maar zegt daarbij dat het in de hand te houden is. "Het onder controle houden is in ons buurtland België al heel lang heel goed gegaan."

Een nieuwsgierige voorbijganger is erg blij dat de Aziatische hoornaar wordt bestreden. "Ik hoorde daarnet een verhaal van een vrouw, die was per ongeluk te dicht in de buurt gekomen van zo'n nest, en die was 187 keer gestoken en dat heeft ze niet overleefd."
Pin It
Bekeken: 1028x
Reclame